Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy wniosek o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w Europie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Izraelska firma Aleph Farms złożyła w Szwajcarii wniosek o zatwierdzenie przez tamtejsze organy regulacyjne steka wytwarzanego w laboratorium, co jest pierwszym w historii wnioskiem o zielone światło dla mięsa hodowlanego w Europie.

Według badań przeprowadzonych wspólnie przez Aleph Farms i Migros, 74% szwajcarskich konsumentów jest zainteresowanych mięsem hodowlanym, motywowanym troską o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt.

Firma Aleph Farms zapowiedziała, że będzie nadal rozwijać strategię wejścia na rynek, która obejmuje dystrybucję i komercjalizację Aleph Cuts za pośrednictwem punktów gastronomicznych w Szwajcarii.

Pierwszy wniosek o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w Europie nie w UE, a w Szwajcarii

Firma Aleph Farms złożyła wniosek do Szwajcarskiego Federalnego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (FSVO) we współpracy z największą szwajcarską siecią supermarketów Migros, która po raz pierwszy zainwestowała w spółkę w 2019 r.

Szwajcaria znajduje się poza Unią Europejską, która nie zatwierdziła jeszcze mięsa hodowanego w laboratorium. Uderzające jest jednak to, że pierwsza w Europie aplikacja na mięso hodowlane dotarła do Szwajcarii, a nie do Brukseli. Podczas gdy Włochy próbują zakazać hodowanego mięsa i gdy kraje takie jak Holandia inwestują, Europa wysyła jednak mieszane sygnały do firm, które potrzebują pewności, aby móc wykorzystać swój potencjał.

UE musi opracować spójną strategię wspierania zrównoważonego sektora białka i zapewnić przejrzystość procesów regulacyjnych, aby czerpać korzyści z hodowli mięsa.

Źródło: https://aleph-farms.com/journals/aleph-farms-submits-application-to-swiss-regulators-marking-the-first-ever-submission-for-cultivated-meat-in-europe/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.