Na całym świecie podrabiane, nielegalne i nieopodatkowane napoje alkoholowe są odpowiedzialne za problemy gospodarcze, pracownicze i zdrowie publiczne. Szacuje się, że podrabiane alkohole stanowią od 25% do 40% wszystkich alkoholi spożywanych na całym świecie. Uwzględniając efekt domina, produkty te kosztują samą UE 23 400 utraconych miejsc pracy i co najmniej 3 mld euro utraconych dochodów rocznie. Rocznie dochody rządowe tracą co najmniej 1,2 mld euro. Podrabiane produkty zmniejszają legalną sprzedaż, zarówno poprzez sprzedaż na wymianę, jak i przez erozję zaufania konsumentów do produktów i zadowolenia z legalnych towarów oraz zmniejszenie legalnych miejsc pracy w sektorze produkcyjnym.
Naukowcy z International Centre for Brewing and Distilling (ICBD) w Heriot-Watt University z Edynburga dokonali przeglądu tego ogólnoświatowego problemu, zakresu i skali podrabiania napojów spirytusowych, w tym konkretnych problemów zdrowotnych, a także międzynarodowej sytuacji ograniczonej siły roboczej wynikającej bezpośrednio z produkcji i sprzedaży podrabianych alkoholi. Ponadto dokonali przeglądu szerokiej gamy metod i technologii w celu analitycznego wykrywania produktów zafałszowanych chemicznie lub substytutów. Oraz omówili sposoby zapobiegania.
Kompleksowa baza danych umożliwiająca wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych
Zespół naukowców z ICBD pracuje nad wygenerowaniem kompleksowej bazy danych umożliwiającej wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych. Współpracując z Process NMR Associates z Nowego Jorku, badacze spędzili sześć miesięcy, korzystając z laboratoryjnych technik analitycznych, aby wykryć chemiczny odcisk palca setek międzynarodowych alkoholi wysokoprocentowych, w tym whisky, tequili, mezcalu i bourbona. Wyniki badania zaprezentowano w czasopiśmie Journal of the American Society of Brewing Chemists.
Baza danych zapewni dogłębną analizę setek legalnych alkoholi spirytusowych
Baza danych zapewni dogłębną analizę setek legalnych alkoholi spirytusowych, stając się źródłem informacji pozwalającym określić autentyczność produktu.
Obecnie aparatura testująca, metodologia i zasoby ludzkie są absurdalnie drogie, a same urządzenia analityczne są ogromnych rozmiarów. Jest to więc bardzo trudny proces, dlatego naukowcy chcą zastosować inne podejście.
W artykule przyznano, że chociaż produkcja podrabianych wyrobów spirytusowych jest „znaczna”, nie ma jednego rozwiązania w przypadku bardziej rygorystycznych przepisów i wyższych kar, co do których nie udowodniono, że stanowią istotne środki odstraszające. Podkreślono także potrzebę rozwoju tanich metod ustalania autentyczności produktu bez konieczności fizycznego otwierania butelki.
Współpracując z Process NMR Associates, naukowcy wykorzystują różnorodne narzędzia analityczne, w tym spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIR), spektroskopię w zakresie widzialnego ultrafioletu (UV-Vis), chromatografię cieczową (HPLC-DAD) i spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) ) w celu określenia składu chemicznego próbek alkoholi.
Posiadając bazę danych zawierającą setki alkoholi, określającą legalność produktu, można zastosować tańsze techniki pobierania próbek produktu. A jeśli produkt nie spełnia tych kryteriów, można szybko stwierdzić, że wymaga dalszej analizy. Ostatecznie pozwoli to zaoszczędzić czas i zasoby oraz umożliwi skupienie wysiłków na produktach, co do których istnieje podejrzenie, że są podrabiane.
25% wszystkich spożywanych alkoholi to produkty nielegalne – podaje WHO
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) co najmniej 25 procent wszystkich spożywanych alkoholi to produkty nielegalne, jednak badacze zauważają, że prawdziwa skala produkcji podrabianych alkoholi jest nieznana.
Źródło: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2024.2319934
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.