Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Baza danych umożliwiająca wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych w celu zwalczania nielegalnej produkcji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na całym świecie podrabiane, nielegalne i nieopodatkowane napoje alkoholowe są odpowiedzialne za problemy gospodarcze, pracownicze i zdrowie publiczne. Szacuje się, że podrabiane alkohole stanowią od 25% do 40% wszystkich alkoholi spożywanych na całym świecie. Uwzględniając efekt domina, produkty te kosztują samą UE 23 400 utraconych miejsc pracy i co najmniej 3 mld euro utraconych dochodów rocznie. Rocznie dochody rządowe tracą co najmniej 1,2 mld euro. Podrabiane produkty zmniejszają legalną sprzedaż, zarówno poprzez sprzedaż na wymianę, jak i przez erozję zaufania konsumentów do produktów i zadowolenia z legalnych towarów oraz zmniejszenie legalnych miejsc pracy w sektorze produkcyjnym.

Naukowcy z International Centre for Brewing and Distilling (ICBD) w Heriot-Watt University z Edynburga dokonali przeglądu tego ogólnoświatowego problemu, zakresu i skali podrabiania napojów spirytusowych, w tym konkretnych problemów zdrowotnych, a także międzynarodowej sytuacji ograniczonej siły roboczej wynikającej bezpośrednio z produkcji i sprzedaży podrabianych alkoholi. Ponadto dokonali przeglądu szerokiej gamy metod i technologii w celu analitycznego wykrywania produktów zafałszowanych chemicznie lub substytutów. Oraz omówili sposoby zapobiegania.

Kompleksowa baza danych umożliwiająca wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych

Zespół naukowców z ICBD pracuje nad wygenerowaniem kompleksowej bazy danych umożliwiającej wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych. Współpracując z Process NMR Associates z Nowego Jorku, badacze spędzili sześć miesięcy, korzystając z laboratoryjnych technik analitycznych, aby wykryć chemiczny odcisk palca setek międzynarodowych alkoholi wysokoprocentowych, w tym whisky, tequili, mezcalu i bourbona. Wyniki badania zaprezentowano w czasopiśmie Journal of the American Society of Brewing Chemists.

Baza danych zapewni dogłębną analizę setek legalnych alkoholi spirytusowych

Baza danych zapewni dogłębną analizę setek legalnych alkoholi spirytusowych, stając się źródłem informacji pozwalającym określić autentyczność produktu.

Obecnie aparatura testująca, metodologia i zasoby ludzkie są absurdalnie drogie, a same urządzenia analityczne są ogromnych rozmiarów. Jest to więc bardzo trudny proces, dlatego naukowcy chcą zastosować inne podejście.

W artykule przyznano, że chociaż produkcja podrabianych wyrobów spirytusowych jest „znaczna”, nie ma jednego rozwiązania w przypadku bardziej rygorystycznych przepisów i wyższych kar, co do których nie udowodniono, że stanowią istotne środki odstraszające. Podkreślono także potrzebę rozwoju tanich metod ustalania autentyczności produktu bez konieczności fizycznego otwierania butelki.

Współpracując z Process NMR Associates, naukowcy wykorzystują różnorodne narzędzia analityczne, w tym spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIR), spektroskopię w zakresie widzialnego ultrafioletu (UV-Vis), chromatografię cieczową (HPLC-DAD) i spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) ) w celu określenia składu chemicznego próbek alkoholi.

Posiadając bazę danych zawierającą setki alkoholi, określającą legalność produktu, można zastosować tańsze techniki pobierania próbek produktu. A jeśli produkt nie spełnia tych kryteriów, można szybko stwierdzić, że wymaga dalszej analizy. Ostatecznie pozwoli to zaoszczędzić czas i zasoby oraz umożliwi skupienie wysiłków na produktach, co do których istnieje podejrzenie, że są podrabiane.

25% wszystkich spożywanych alkoholi to produkty nielegalne – podaje WHO

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) co najmniej 25 procent wszystkich spożywanych alkoholi to produkty nielegalne, jednak badacze zauważają, że prawdziwa skala produkcji podrabianych alkoholi jest nieznana.

Źródło: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2024.2319934

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.