Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konfiskata podrobionego alkoholu w Turynie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku przeprowadzonych działań służby celne w Turynie skonfiskowały 20 000 podrobionych butelek alkoholi.

Zafałszowany alkohol w liczbach

Do zafałszowanych trunków należały: Sambuca, brandy oraz whisky. Zajęcia i zutylizowania dokonano po przeprowadzonej przez laboratorium analizie chemicznej.

Początkowo w czerwcu służby przejęły podrobiony Mezcal, zanim trafił do dystrybucji w Piemoncie. Łącznie urzędnicy z wydziału ds. zwalczania nadużyć finansowych Urzędu Celnego w Turynie zajęli: 9000 butelek podrobionego alkoholu Sambuca, 6500 butelek podrobionej Brandy oraz 4500 butelek podrobionej whisky.

Źródło: https://www.rainews.it/tgr/piemonte/articoli/2023/07/sambuca-brandy-e-whisky-falsi-maxi-sequestro-delle-dogane-a-torino-376d0c35-9c2b-4e7f-b0ff-61db0a066fb3.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.