Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nielegalna sprzedaż mięsa z uboju domowego w Nowej Zelandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakład mięsny z Nowej Zelandii i jego właściciele zostali ukarani grzywną w wysokości 84 500 dolarów nowozelandzkich za sprzedaż do sklepów nielegalnych produktów mięsnych.

Nielegalny ubój i dystrybucja

Przedsiębiorstwo Canterbury Homekill Services Limited (CHK) prowadziło nielegalną sprzedaż nieuregulowanych produktów mięsnych, pochodzących z uboju domowego. W związku z brakiem kontroli mięsa, a tym samym brakiem zapewnienia jego bezpieczeństwa, Nowozelandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (New Zealand Food Safety) rozpoczął postępowanie karne.

Zakład ten posiadał pozwolenie na przetwarzanie zwierząt upolowanych rekreacyjnie, ale jedynie dla osób fizycznych. Nie mógł on jednak dystrybuować tego mięsa do sklepów.

Pan Womersley, myśliwy, posiadał w zakładzie CHK chłodnię, w której zostawiał mięso z polowań.

Pracownicy sklepu mięsnego w Rangiora zauważyli, że do sklepu trafiało mięso pochodzące z uboju domowego, nieposiadające elementów identyfikacyjnych. Zgłosili oni także dostawy z CHK mięsa (podrobów) wraz z obecną trawą, które następnie czyszczono i pakowano do sprzedaży.

Początki dochodzenia

Dochodzenie przeciwko CHK rozpoczęto już w 2020 roku, kiedy to znaleziono dowody na sprzedaż przez firmę nieuregulowanego mięsa, w tym dużych ilości dziczyzny do detalicznych sklepów mięsnych. W wyniku dalszego dochodzenia stwierdzono także dowody sprzedaży między innymi wołowiny, wieprzowiny oraz koziny, które CHK nielegalnie dostarczało.

Źródło: https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/canterbury-home-kill-meat-business-and-owners-fined-84500-for-selling-unregulated-meat/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.