Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nielegalna sprzedaż mięsa z uboju domowego w Nowej Zelandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakład mięsny z Nowej Zelandii i jego właściciele zostali ukarani grzywną w wysokości 84 500 dolarów nowozelandzkich za sprzedaż do sklepów nielegalnych produktów mięsnych.

Nielegalny ubój i dystrybucja

Przedsiębiorstwo Canterbury Homekill Services Limited (CHK) prowadziło nielegalną sprzedaż nieuregulowanych produktów mięsnych, pochodzących z uboju domowego. W związku z brakiem kontroli mięsa, a tym samym brakiem zapewnienia jego bezpieczeństwa, Nowozelandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (New Zealand Food Safety) rozpoczął postępowanie karne.

Zakład ten posiadał pozwolenie na przetwarzanie zwierząt upolowanych rekreacyjnie, ale jedynie dla osób fizycznych. Nie mógł on jednak dystrybuować tego mięsa do sklepów.

Pan Womersley, myśliwy, posiadał w zakładzie CHK chłodnię, w której zostawiał mięso z polowań.

Pracownicy sklepu mięsnego w Rangiora zauważyli, że do sklepu trafiało mięso pochodzące z uboju domowego, nieposiadające elementów identyfikacyjnych. Zgłosili oni także dostawy z CHK mięsa (podrobów) wraz z obecną trawą, które następnie czyszczono i pakowano do sprzedaży.

Początki dochodzenia

Dochodzenie przeciwko CHK rozpoczęto już w 2020 roku, kiedy to znaleziono dowody na sprzedaż przez firmę nieuregulowanego mięsa, w tym dużych ilości dziczyzny do detalicznych sklepów mięsnych. W wyniku dalszego dochodzenia stwierdzono także dowody sprzedaży między innymi wołowiny, wieprzowiny oraz koziny, które CHK nielegalnie dostarczało.

Źródło: https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/canterbury-home-kill-meat-business-and-owners-fined-84500-for-selling-unregulated-meat/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.