Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym ostrzega, że brak prawnej definicji wegańskiej żywności potencjalnie naraża alergików na ryzyko, a także wprowadza zamieszanie wśród konsumentów i producentów żywności.

Ponad 1/3 żywności oznakowanej jako „wegańska” i „plant-based” zawierała śladowe ilości jaj lub mleka

We wspomnianym raporcie poinformowano o badaniach przeprowadzonych przez Hampshire oraz Kent Scientific Services. W okresie maj 2021 - kwiecień 2023 przebadano 61 produktów wegańskich (13 zamienników produktów mlecznych i 48 zamienników produktów mięsnych). Naukowcy stwierdzili, że 24 z 61 produktów zawierało śladowe ilości jaj lub mleka.

Śladowe ilości mleka oraz jaj wykryto m.in. w wegańskich pizzach, ciastach, słodyczach i burgerach.

Ponadto stwierdzono, że 55 z 61 produktów zawierało nieścisłości na etykietach i informacjach żywieniowych, z czego 28 zawierało błędną deklarację wartości odżywczej. Najczęściej niezgodność dotyczyła zawartości węglowodanów (14 produktów), następnie tłuszczów (6), błonnika (5), cukru (4), białka (3), soli (3), nasyconych kwasów tłuszczowych (3) i energii (1).

Brak definicji produktów wegańskich w Wielkiej Brytanii i błędne założenia konsumentów

Jak podaje CTSI, obecnie (stan na lipiec 2023 r.) w Wielkiej Brytanii nie ma prawnej definicji, czy żywność sprzedawana jako wegańska lub roślinna może zawierać śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego. Około 4,5% osób w Wielkiej Brytanii przestrzega diety bezmięsnej, dlatego CTSI podkreśla, że w dzisiejszych czasach bardzo ważne jest, aby konsumenci mieli pewność, że żywność oznaczona jako wegańska nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Badanie opinii publicznej przeprowadzone przez CTSI wykazało, że 76,4% respondentów błędnie uważa, że produkty spożywcze oznaczone jako wegańskie nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, nawet w śladowych ilościach. Ponadto połowa respondentów odpowiedziała, że „produkt wegański” i „produkt na bazie roślin” oznacza dokładnie to samo. Zdaniem CTSI wiele osób stosujących dietę wegańską prawdopodobnie nieświadomie spożywa produkty zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego.

CTSI naciska na surowsze przepisy, aby pociągnąć producentów żywności i restauracje do odpowiedzialności za poważne reakcje alergiczne, wynikające z błędnie oznakowanych produktów.

Źródło: https://www.tradingstandards.uk/media/3179000/ctsi-vegan-plant-based-food-policy-paper-final.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Plant-based

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.