Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym ostrzega, że brak prawnej definicji wegańskiej żywności potencjalnie naraża alergików na ryzyko, a także wprowadza zamieszanie wśród konsumentów i producentów żywności.

Ponad 1/3 żywności oznakowanej jako „wegańska” i „plant-based” zawierała śladowe ilości jaj lub mleka

We wspomnianym raporcie poinformowano o badaniach przeprowadzonych przez Hampshire oraz Kent Scientific Services. W okresie maj 2021 - kwiecień 2023 przebadano 61 produktów wegańskich (13 zamienników produktów mlecznych i 48 zamienników produktów mięsnych). Naukowcy stwierdzili, że 24 z 61 produktów zawierało śladowe ilości jaj lub mleka.

Śladowe ilości mleka oraz jaj wykryto m.in. w wegańskich pizzach, ciastach, słodyczach i burgerach.

Ponadto stwierdzono, że 55 z 61 produktów zawierało nieścisłości na etykietach i informacjach żywieniowych, z czego 28 zawierało błędną deklarację wartości odżywczej. Najczęściej niezgodność dotyczyła zawartości węglowodanów (14 produktów), następnie tłuszczów (6), błonnika (5), cukru (4), białka (3), soli (3), nasyconych kwasów tłuszczowych (3) i energii (1).

Brak definicji produktów wegańskich w Wielkiej Brytanii i błędne założenia konsumentów

Jak podaje CTSI, obecnie (stan na lipiec 2023 r.) w Wielkiej Brytanii nie ma prawnej definicji, czy żywność sprzedawana jako wegańska lub roślinna może zawierać śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego. Około 4,5% osób w Wielkiej Brytanii przestrzega diety bezmięsnej, dlatego CTSI podkreśla, że w dzisiejszych czasach bardzo ważne jest, aby konsumenci mieli pewność, że żywność oznaczona jako wegańska nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Badanie opinii publicznej przeprowadzone przez CTSI wykazało, że 76,4% respondentów błędnie uważa, że produkty spożywcze oznaczone jako wegańskie nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, nawet w śladowych ilościach. Ponadto połowa respondentów odpowiedziała, że „produkt wegański” i „produkt na bazie roślin” oznacza dokładnie to samo. Zdaniem CTSI wiele osób stosujących dietę wegańską prawdopodobnie nieświadomie spożywa produkty zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego.

CTSI naciska na surowsze przepisy, aby pociągnąć producentów żywności i restauracje do odpowiedzialności za poważne reakcje alergiczne, wynikające z błędnie oznakowanych produktów.

Źródło: https://www.tradingstandards.uk/media/3179000/ctsi-vegan-plant-based-food-policy-paper-final.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Plant-based

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.