Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrole we Włoszech – naruszenia w 50% skontrolowanych miejsc

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Grupa Karabinierów ds. Ochrony Zdrowia w Rzymie zleciła przeprowadzenie akcji kontrolnej w środkowych Włoszech w kurortach turystycznych, barach i klubach nocnych serwujących żywność i i napoje oraz w miejscach wydarzeń zbiorowych w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentów.

OBSZAR KONTROLI

Kontrole te, objęły w szczególności odbywające się wydarzenia:  "Tevere Expo" przez NAS w Rzymie, "Umbria Jazz" przez NAS w Perugii, "Tuscia Film Festival" przez NAS w Viterbo, "Viper Summer Festival" przez NAS w Livorno.

Skontrolowano także wybrzeże Versilia (ponownie przez NAS Livorno Carabinieri), Riwierę Romagna  (przez NAS w Bolonii), Riwierę  Adriatycką (przez NAS w Ankonie i Pescarze), nadmorskie kurorty (przez NAS na Sardynii), Terracina i wyspę Ponza (przez NAS w Latinie) oraz wydarzenia na Lungarno przez NAS we Florencji i w historycznym centrum Parmy przez lokalną NAS.

KONFISKATA PONAD 1000 KG I LICZNE NARUSZENIA

Działania przeprowadzono w łącznie 160 zakładach, z czego w 81 z nich stwierdzono liczne naruszenia. W przypadku 6 przedsiębiorstw, wystosowano także nakaz zawieszenia działalności z powodu poważnych naruszeń higieniczno-sanitarnych oraz strukturalnych. Większość nieprawidłowości dotyczyła właśnie niedociągnięć higienicznych i konstrukcyjnych.  Najpoważniejsze z nich, odnosiły się do przechowywania nieświeżej żywności, czy też dystrybuowania jej jako rzekomo świeżej. Dodatkowo brakowało informacji dotyczących identyfikowalności lub o obecności alergenów.

Akcja zakończyła się konfiskatą 1350 kg tych produktów.

 

Źródło:https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2463

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.