Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badanie w USA wykazało błędne oznakowanie składu suplementów diety dla sportowców – 89% niezgodnych produktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z amerykańskich uczelni Cambridge Health Alliance, Harvard Medical School, University of Mississippi i organizacji NSF International, przebadali 57 suplementów diety dla sportowców, które zostały zakupione online. Do badania wybrano suplementy zawierające 1 z 5 popularnych składników: turkesteron (8 produktów), oktopaminę (8), halostachinę (7), metyloliberynę (21), wyciągi z Rauwolfia vomitoria (13).

Na etykiecie każdego produktu stwierdzono, że suplement zawiera jeden z pięciu związków roślinnych o rzekomych właściwościach zwiększających wydajność. W USA substancje te są wprowadzane do suplementów, ponieważ środek pobudzający zwany efedryną został zakazany w 2004 roku. Jak podają autorzy - FDA nie zatwierdza wstępnie tych składników ani żadnego składnika suplementu pod kątem skuteczności oraz bezpieczeństwa przed ich wprowadzeniem na rynek.

Wyniki badania – 89% niezgodności w deklaracji składu

W przypadku 89% przebadanych produktów stwierdzono niezgodności związane z oznakowaniem.  Około 40% przebadanych próbek nie zawierało wykrywalnej ilości zadeklarowanego składnika. Spośród produktów, które zawierały wykrywalne ilości wymienionego składnika, rzeczywista zawartość wahała się od 0,02% do 334% wartości podanej na etykiecie, a 6 produktów zawierało ilość składnika na poziomie 10% wartości zadeklarowanej.

Ponadto stwierdzono, że 7 z 57 produktów (12%) zawierało co najmniej jeden składnik zabroniony przez FDA. Wśród zabronionych składników wykryto:  1,4-dimethylamylaminę, deterenol, oktodrynę, oksylofrynę, omberacetam.

Ograniczenia badania

Badanie miało ograniczenia - mała próba, przeanalizowano tylko 1 próbkę każdego suplementu, przeanalizowano tylko suplementy zawierające 1 z 5 wybranych składników. Nie wiadomo, czy wyniki można uogólnić na inne składniki botaniczne w suplementach dla sportowców. Nie wiadomo też, czy ilości wykrytych składników mogą się różnić między partiami produktu tej samej marki.

Źródło: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807343

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Suplementy diety

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.