Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Karabinierzy NAS (jednostka ds. zwalczania fałszerstw i ochrony zdrowia) z Bari oraz Neapolu przeprowadzili akcję kontrolną przeciwko przedsiębiorcom i pracownikom zakładów rybnych z miasta Bisceglie, firmy doradczej ds. bezpieczeństwa żywności i prywatnego laboratorium w Avellino.

Zatrucie kilkudziesięciu osób po spożyciu zafałszowanego tuńczyka

Śledztwo koordynowane przez prokuraturę w Trani rozpoczęto w czerwcu 2021 r., kiedy to zatrucia pokarmowego po spożyciu tuńczyka żółtopłetwego doznało kilkadziesiąt osób. Część z nich była hospitalizowana, a zatrucia stwierdzono w różnych prowincjach kraju. Ustalono, że produkt przed wprowadzeniem do obrotu został rozmrożony, a następnie zafałszowany azotanami i azotynami, w celu poprawy wyglądu i barwy. Wyniki dalszego śledztwa opublikowano na początku lipca 2023 r.

Mrożony łosoś sprzedawany jako świeży, handel przeterminowanymi produktami rybnymi

Kolejne śledztwa pozwoliły ustalić, że podejrzani wprowadzali do obrotu duże ilości mrożonego łososia, który sprzedawany był w postaci świeżych przetworów rybnych. Ponadto stwierdzono handel przeterminowanymi produktami rybnymi, a w jednym przypadku świadome wprowadzenie partii tuńczyka z wysokimi poziomami histaminy.

Oszuści ukrywali i fałszowali wyniki niekorzystnych analiz

Podejrzani najprawdopodobniej systematycznie ukrywali niekorzystne wyniki analiz przeprowadzanych na produktach rybnych oraz fałszowali świadectwa sporządzone przez akredytowane laboratoria, aby ukryć obecność azotanów i azotynów, a ponadto zaniżyć wartość dotyczącą askorbinianów.

W tej sprawie wydano 11 nakazów tymczasowego aresztowania. Ponadto zajęto wpływy z nielegalnej działalności, około 5,2 mln euro, dwie spółki przetwórstwa rybnego i powiązany z nimi majątek.

Źródło: https://www.carabinieri.it/in-vostro-aiuto/informazioni/comunicati-stampa/intossicazioni-per-tonno-sofisticato-18-misure-cautelari-eseguite

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.