Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Karabinierzy NAS (jednostka ds. zwalczania fałszerstw i ochrony zdrowia) z Bari oraz Neapolu przeprowadzili akcję kontrolną przeciwko przedsiębiorcom i pracownikom zakładów rybnych z miasta Bisceglie, firmy doradczej ds. bezpieczeństwa żywności i prywatnego laboratorium w Avellino.

Zatrucie kilkudziesięciu osób po spożyciu zafałszowanego tuńczyka

Śledztwo koordynowane przez prokuraturę w Trani rozpoczęto w czerwcu 2021 r., kiedy to zatrucia pokarmowego po spożyciu tuńczyka żółtopłetwego doznało kilkadziesiąt osób. Część z nich była hospitalizowana, a zatrucia stwierdzono w różnych prowincjach kraju. Ustalono, że produkt przed wprowadzeniem do obrotu został rozmrożony, a następnie zafałszowany azotanami i azotynami, w celu poprawy wyglądu i barwy. Wyniki dalszego śledztwa opublikowano na początku lipca 2023 r.

Mrożony łosoś sprzedawany jako świeży, handel przeterminowanymi produktami rybnymi

Kolejne śledztwa pozwoliły ustalić, że podejrzani wprowadzali do obrotu duże ilości mrożonego łososia, który sprzedawany był w postaci świeżych przetworów rybnych. Ponadto stwierdzono handel przeterminowanymi produktami rybnymi, a w jednym przypadku świadome wprowadzenie partii tuńczyka z wysokimi poziomami histaminy.

Oszuści ukrywali i fałszowali wyniki niekorzystnych analiz

Podejrzani najprawdopodobniej systematycznie ukrywali niekorzystne wyniki analiz przeprowadzanych na produktach rybnych oraz fałszowali świadectwa sporządzone przez akredytowane laboratoria, aby ukryć obecność azotanów i azotynów, a ponadto zaniżyć wartość dotyczącą askorbinianów.

W tej sprawie wydano 11 nakazów tymczasowego aresztowania. Ponadto zajęto wpływy z nielegalnej działalności, około 5,2 mln euro, dwie spółki przetwórstwa rybnego i powiązany z nimi majątek.

Źródło: https://www.carabinieri.it/in-vostro-aiuto/informazioni/comunicati-stampa/intossicazioni-per-tonno-sofisticato-18-misure-cautelari-eseguite

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.