Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Hiszpanii przejęto 50 ton zafałszowanych i niebezpiecznych dla zdrowia szynek iberyjskich

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agenci Gwardii Cywilnej i lokalnego urzędu ds. zdrowia i konsumpcji w Sewilli przejęli 50 000 kg szynek iberyjskich, które znajdowały się w dwóch tajnych magazynach, zlokalizowanych w miastach Alcalá de Guadaira i Dos Hermanas (okolice Sewilli).

Zafałszowane i niebezpieczne dla zdrowia konsumentów szynki iberyjskie

Niektóre szynki były całkowicie porośnięte pleśnią, a na części z nich wykryto obecność larw owadów. Na miejscu wykryto również beczki z akarycydami, które wykorzystywano do zwalczania owadów. W magazynach znaleziono stanowiska do „liftingu”, w których szynki były najpierw myte wodą pod ciśnieniem lub spalane, aby wytopił się tłuszcz. Następnie nakładano na nie mieszaninę oleju roślinnego i węgla drzewnego, aby ich wygląd był jak najbardziej zbliżony do iberyjskich szynek Pata Negra. Gdy cały kawałek nie spełniał minimalnych wymagań narzuconych przez fałszerzy, krojono go na plasterki i w takiej formie miał trafić do sprzedaży. Ponadto hiszpańscy agenci znaleźli komory mroźne w złym stanie. 

Oprócz nieprzestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych, fałszowano etykiety produktów, manipulowano datami ważności, numerami partii, świadectwami zdrowia, a iberyjskie świadectwo jakości zostało skopiowane od innego operatora.

Dochodzenie prowadzone przez hiszpańskie władze

Operacja rozpoczęła się po przeprowadzonej przez Gwardię Cywilną inspekcji w zakładzie zajmującym się dystrybucją produktów z wieprzowiny. Agenci zauważyli pewne braki w etykietowaniu produktów, które po dokładnym zbadaniu doprowadziły do dwóch tajnych sklepów, które zostały zamknięte.

Ustalono, że zafałszowane produkty były dostarczane konsumentom, jak i sieciom handlowym. Oszuści zastępowali kawałki wieprzowiny iberyjskiej mięsem o niższej jakości. Ustalono, że niektóre kawałki zostały zasolone w 2017 r., ale pieczęcie wskazywały, że ubój świni miał miejsce w 2020 r., co potwierdziło podejrzenia dotyczące fałszowania.

Dalsza współpraca hiszpańskich władz oraz jednostek certyfikujących szynki iberyjskie była niezbędna do pełnego wyjaśnienia faktów. Prace śledcze doprowadziły do firm z siedzibami w Sewilli, Cáceres, Walencji, Salamance czy Madrycie. Niektóre z nich są badane jako współsprawcy spisku, a inne jako ofiary oszustwa.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8602.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.