Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Inteligentne opakowania a nie data przydatności do spożycia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Zespół naukowców z kanadyjskiego Uniwersytetu McMaster stworzył zestaw testów, które ich zdaniem pozwalają opakowaniom żywności sygnalizować, czy ich zawartość jest skażona, a obecnie pracują nad wykorzystaniem ich w sektorze spożywczym. Ich celem jest obecnie zjednoczenie producentów i organów regulacyjnych, aby ich wynalazki mogły zostać przetworzone na produkty komercyjne, co będzie miało na celu zapobieganie chorobom i ograniczanie marnowania żywności.

W artykule opublikowanym w Nature Reviews Bioengineering i zwrócono uwagę na potencjał systemu opartego na inteligentnych opakowaniach, który zdaniem naukowców „uratowałby producentów przed kosztami reputacyjnymi i praktycznymi związanymi z epidemiami, radykalnie ograniczyłby marnotrawienie żywności i ograniczył opiekę zdrowotną oraz koszty straconego czasu związane z epidemiami”.

Oświadczenia często powodują marnowanie całkowicie bezpiecznej żywności

W ostatnich latach nastąpiło wiele zmian w sposobie stosowania przez sprzedawców detalicznych dat przydatności do spożycia na produktach spożywczych i napojach. Np. Aldi w Wlk. Brytanii w 2023 r. usunął wszystkie daty przydatności do spożycia ze swojego świeżego mleka.

Według zespołu badawczego obecna praktyka oznaczania świeżej żywności datą „najlepiej spożyć przed” lub „spożyć do” jest „arbitralna i zdecydowanie zbyt konserwatywna”, a oświadczenie „często [powoduje marnowanie] całkowicie bezpiecznej żywności, co nakłada ogromne koszty, za które producenci i konsumenci już płacą, bezpośrednio lub pośrednio”.

Przejście od tradycyjnego podejścia do świeżości i bezpieczeństwa żywności opartego na kalendarzu do nowego systemu opartego na wykrywaniu wymaga znacznego wysiłku. Jednak w swoim artykule naukowcy podkreślają, że ich zdaniem nadszedł czas na unowocześnienie praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności w zakresie aktualnego etykietowania.

Metody wykrywania lub powstrzymywania psucia się żywności

Od 2018 roku grupa inżynierów i biochemików z McMaster odpowiedzialna za tę publikację wynalazła i „udowodniła wykonalność kilku opartych na opakowaniach metod wykrywania lub powstrzymywania psucia się”. Należą do nich Sentinel Wrap i Lab-on-a-package, jednak wymieniono kilka wyzwań, jeśli chodzi o wdrożenie w branży.

Prowadzenie badań w laboratorium, publikowanie artykułów i zgłaszanie patentów to jedno, ale posiadanie namacalnego produktu, z którego ludzie mogą korzystać, to co innego.

W swojej pracy naukowcy współpracowali z producentami żywności w Ameryce Północnej i Europie, a także rządowymi organami regulacyjnymi, takimi jak Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności. Dzięki temu mogli spojrzeć na problemy z szerszej perspektywy i dostosować się do tego, co zadziała, a co nie.

Autorzy artykułu przyznają, że agencje publiczne są świadome korzyści płynących z nowej technologii wykrywania psucia się opakowań żywności, podkreślają jednak, że powszechne przyjęcie wymagałoby znaczących zmian w przepisach i praktykach pakowania, co mogłoby napotkać opór.

Pomimo tych wyzwań naukowcy wyrazili przekonanie, że potencjał tej technologii w zakresie ograniczenia marnotrawienia żywności i zwiększenia bezpieczeństwa zapewni szerokie wsparcie i pozytywne wyniki dla wszystkich zainteresowanych stron.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s44222-024-00190-5

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.