Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Naukowcy opracowali technologię zwiększającą bezpieczeństwo pojemników na żywność

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.

Mikroorganizmy i korozja

Aktualnie galwanizowane stalowe pojemniki i powierzchnie przeznaczone do kontaktu z żywnością cieszą się popularnością ze względu na swoją trwałość, odporność i niskie koszty w porównaniu ze stalą nierdzewną. Jednak według badaczy obecność mikroorganizmów może prowadzić do ich korozji.

Drobnoustroje na powierzchni

Jak mówi jeden z autorów publikacji, prof. Mustafa Akbulut z Texas A&M University w Stanach Zjednoczonych, innowacyjna metoda opracowana przez jego zespół sprawia, że „materiał jest bardziej odporny i niepodatny na rdzewienie. Odstrasza on bakterie, dzięki czemu nie przywierają one do powierzchni. W przypadku konwencjonalnej stali drobnoustroje mają tendencję do przylegania do materiału, jednak zastosowanie ochronnej warstwy pozwala na uniknięcie tego zjawiska – to główna zaleta naszej technologii”.

Większe bezpieczeństwo produktów spożywczych

Naukowcy podkreślają, że oparta na nanostrukturach technologia zapewnia superhydrofobowość oraz właściwości zapobiegające rozwojowi organizmów, skutecznie „przeciwdziałając przywieraniu do powierzchni grzybów, bakterii czy zanieczyszczeń”. Według współautora badań, prof. Luisa Cisneros-Zevallosa z Texas A&M University, „ma to istotne znacznie, ponieważ kupując owoce i warzywa konsumenci ufają, że wybierane przez nich produkty są bezpieczne i nie wpłyną negatywnie na ich zdrowie. W chwili obecnej przemysł robi, co może, by ograniczyć potencjalne ryzyko, jednak wciąż usłyszeć można o wybuchach epidemii spowodowanych skażeniem żywności i prowadzących do zatruć pokarmowych – czasem skutkujących zgonem”.

Niższe ryzyko skażenia

„Wiele surowców spożywczych trafia do zakładów przetwórczych zabrudzonych ziemią, kurzem bądź błotem. Nawet jeśli produkt taki jest myty, wciąż może on być skażony patogenami. Dzięki nowej technologii jesteśmy w stanie ograniczyć stopień zanieczyszczenia”, mówi prof. Akbulut. Metoda opłaszczania galwanizowanej stali może „potencjalnie znaleźć zastosowanie w silosach na zboże, a także w innego rodzaju magazynach żywności czy pojemnikach”, podsumowują autorzy.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877423003825?via%3Dihub
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/222404/is-safer-food-storage-on-the-horizon/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.