Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy opracowali technologię zwiększającą bezpieczeństwo pojemników na żywność

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.

Mikroorganizmy i korozja

Aktualnie galwanizowane stalowe pojemniki i powierzchnie przeznaczone do kontaktu z żywnością cieszą się popularnością ze względu na swoją trwałość, odporność i niskie koszty w porównaniu ze stalą nierdzewną. Jednak według badaczy obecność mikroorganizmów może prowadzić do ich korozji.

Drobnoustroje na powierzchni

Jak mówi jeden z autorów publikacji, prof. Mustafa Akbulut z Texas A&M University w Stanach Zjednoczonych, innowacyjna metoda opracowana przez jego zespół sprawia, że „materiał jest bardziej odporny i niepodatny na rdzewienie. Odstrasza on bakterie, dzięki czemu nie przywierają one do powierzchni. W przypadku konwencjonalnej stali drobnoustroje mają tendencję do przylegania do materiału, jednak zastosowanie ochronnej warstwy pozwala na uniknięcie tego zjawiska – to główna zaleta naszej technologii”.

Większe bezpieczeństwo produktów spożywczych

Naukowcy podkreślają, że oparta na nanostrukturach technologia zapewnia superhydrofobowość oraz właściwości zapobiegające rozwojowi organizmów, skutecznie „przeciwdziałając przywieraniu do powierzchni grzybów, bakterii czy zanieczyszczeń”. Według współautora badań, prof. Luisa Cisneros-Zevallosa z Texas A&M University, „ma to istotne znacznie, ponieważ kupując owoce i warzywa konsumenci ufają, że wybierane przez nich produkty są bezpieczne i nie wpłyną negatywnie na ich zdrowie. W chwili obecnej przemysł robi, co może, by ograniczyć potencjalne ryzyko, jednak wciąż usłyszeć można o wybuchach epidemii spowodowanych skażeniem żywności i prowadzących do zatruć pokarmowych – czasem skutkujących zgonem”.

Niższe ryzyko skażenia

„Wiele surowców spożywczych trafia do zakładów przetwórczych zabrudzonych ziemią, kurzem bądź błotem. Nawet jeśli produkt taki jest myty, wciąż może on być skażony patogenami. Dzięki nowej technologii jesteśmy w stanie ograniczyć stopień zanieczyszczenia”, mówi prof. Akbulut. Metoda opłaszczania galwanizowanej stali może „potencjalnie znaleźć zastosowanie w silosach na zboże, a także w innego rodzaju magazynach żywności czy pojemnikach”, podsumowują autorzy.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877423003825?via%3Dihub
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/222404/is-safer-food-storage-on-the-horizon/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.