Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ustalono limity zawartości PFAS w wodzie pitnej w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) wprowadziła po raz pierwszy w historii ograniczenia dotyczące substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w wodzie pitnej, co stanowi kluczowy krok w ochronie dobra publicznego przed zagrożeniami przenoszonymi przez wodę.

Limity dotyczą sześciu związków PFAS

Limity EPA dotyczą sześciu związków PFAS, w tym dwóch najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych PFAS – PFOA i PFOS – w ilości 4 części na bilion. W przepisie tym określono również limity 10 ppt dla PFHxS, PFNA i HFPO-DA (znanych również jako GenX), ustanawiając w ten sposób punkt odniesienia dla najbardziej rygorystycznych progów zdrowotnych dotyczących tych zanieczyszczeń w wodzie pitnej.

Zgodnie z nowym przepisem publiczne systemy wodociągowe mają obowiązek monitorować te związki PFAS przy początkowym trzyletnim okresie monitorowania, który zakończy się do 2027 r., po którym następują ciągłe kontrole zgodności. Ponadto systemy te muszą ujawniać informacje dotyczące poziomów tych PFAS w wodzie pitnej, począwszy od 2027 r. Ponadto publiczne systemy wodociągowe mają pięć lat – do 2029 r. – na wdrożenie środków mających na celu zmniejszenie poziomów PFAS, jeżeli monitorowanie wykaże, że poziomy te przekraczają dopuszczalne wyznaczone maksymalne poziomy zanieczyszczeń (MCL).

Wieczne chemikalia

Nazywane „wiecznymi chemikaliami” ze względu na ich odporność na degradację lub zniszczenie, PFAS są wiązane z kilkoma problemami zdrowotnymi, w tym wysokim poziomem cholesterolu, rakiem i chorobami tarczycy. Nie ma wątpliwości, że te chemikalia są ważne dla niektórych gałęzi przemysłu i zastosowań konsumenckich, ale nie ma też wątpliwości, że wiele z tych chemikaliów może być szkodliwych dla naszego zdrowia i środowiska.

Źródło: EPA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.