Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

PFAS – wysokie poziomy w wodach powierzchniowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe) to substancje chemiczne o charakterze syntetycznym, stosowane w produktach konsumenckich na całym świecie. Jednak w ostatnich latach badacze wyrazili swoje obawy dotyczące PFAS, ponieważ ich rozkład trwa tysiące lat.

Według Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) mogą one prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym uszkadzać wątrobę, powodować choroby tarczycy, raka, otyłość, problemy z płodnością.

PFAS powszechnie występują w produktach gospodarstwa domowego, takich jak patelnie z powłoką nieprzywierającą, odzież, kosmetyki, środki owadobójcze i opakowania żywności. Są określane jako „substancja chemiczna na zawsze”, ponieważ po przedostaniu się do środowiska lub ludzkiego ciała PFAS nie ulega dalszej degradacji.

Poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS

Według najnowszych badań opublikowanych w Nature Geoscience, poziomy PFAS przekraczają wytyczne dotyczące wody pitnej w wodzie źródłowej z całego świata. Zespół badawczy ocenił poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie i stwierdził, że znaczna część naszej globalnej wody źródłowej przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS.

W badaniu naukowcy przeanalizowali pomiary PFAS ze źródeł na całym świecie, w tym raportów rządowych, baz danych i recenzowanej literatury. W sumie zebrali ponad 45 000 punktów danych z okresu około 20 lat.

Stan wielu naszych wód źródłowych przekracza limity regulacyjne PFAS. Wiedzieliśmy już, że PFAS jest wszechobecny w środowisku, ale badacze z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii ze zdziwieniem odkryli, że duża część wód źródłowych przekracza zalecenia doradcze dotyczące wody pitnej.

Zanieczyszczenie PFAS może być wyższe niż podejrzewano

Ogólnie rzecz biorąc, w badaniu podkreślono, że obecne zanieczyszczenie światowych zasobów wodnych PFAS „może być wyższe niż podejrzewano” i po części wynika z tego, że monitorujemy i regulujemy jedynie ograniczoną liczbę z 14 000 istniejących PFAS, a także dlatego, że poziomy PFAS w produktach konsumenckich są wyższe niż oczekiwano. Istnieje nieznana ilość PFAS, których nie mierzymy w środowisku i produkty komercyjne, takie jak odzież i opakowania żywności, zawierają o wiele więcej PFAS, niż nam się wydaje.

W przyszłości zespół badaczy z UNSW zamierza rozwijać swoje badania poprzez ilościowe określenie poziomów PFAS z produktów komercyjnych w środowisku. Obecnie starają się także opracować technologie, które mogą rozkładać PFAS w systemach wody pitnej, a także zastanawiają się nad opracowaniem modeli predykcyjnych określających, gdzie PFAS trafi do środowiska. Badania mają się zakończyć do 2026 r.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41561-024-01402-8

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.