Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PFAS – wysokie poziomy w wodach powierzchniowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe) to substancje chemiczne o charakterze syntetycznym, stosowane w produktach konsumenckich na całym świecie. Jednak w ostatnich latach badacze wyrazili swoje obawy dotyczące PFAS, ponieważ ich rozkład trwa tysiące lat.

Według Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) mogą one prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym uszkadzać wątrobę, powodować choroby tarczycy, raka, otyłość, problemy z płodnością.

PFAS powszechnie występują w produktach gospodarstwa domowego, takich jak patelnie z powłoką nieprzywierającą, odzież, kosmetyki, środki owadobójcze i opakowania żywności. Są określane jako „substancja chemiczna na zawsze”, ponieważ po przedostaniu się do środowiska lub ludzkiego ciała PFAS nie ulega dalszej degradacji.

Poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS

Według najnowszych badań opublikowanych w Nature Geoscience, poziomy PFAS przekraczają wytyczne dotyczące wody pitnej w wodzie źródłowej z całego świata. Zespół badawczy ocenił poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie i stwierdził, że znaczna część naszej globalnej wody źródłowej przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS.

W badaniu naukowcy przeanalizowali pomiary PFAS ze źródeł na całym świecie, w tym raportów rządowych, baz danych i recenzowanej literatury. W sumie zebrali ponad 45 000 punktów danych z okresu około 20 lat.

Stan wielu naszych wód źródłowych przekracza limity regulacyjne PFAS. Wiedzieliśmy już, że PFAS jest wszechobecny w środowisku, ale badacze z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii ze zdziwieniem odkryli, że duża część wód źródłowych przekracza zalecenia doradcze dotyczące wody pitnej.

Zanieczyszczenie PFAS może być wyższe niż podejrzewano

Ogólnie rzecz biorąc, w badaniu podkreślono, że obecne zanieczyszczenie światowych zasobów wodnych PFAS „może być wyższe niż podejrzewano” i po części wynika z tego, że monitorujemy i regulujemy jedynie ograniczoną liczbę z 14 000 istniejących PFAS, a także dlatego, że poziomy PFAS w produktach konsumenckich są wyższe niż oczekiwano. Istnieje nieznana ilość PFAS, których nie mierzymy w środowisku i produkty komercyjne, takie jak odzież i opakowania żywności, zawierają o wiele więcej PFAS, niż nam się wydaje.

W przyszłości zespół badaczy z UNSW zamierza rozwijać swoje badania poprzez ilościowe określenie poziomów PFAS z produktów komercyjnych w środowisku. Obecnie starają się także opracować technologie, które mogą rozkładać PFAS w systemach wody pitnej, a także zastanawiają się nad opracowaniem modeli predykcyjnych określających, gdzie PFAS trafi do środowiska. Badania mają się zakończyć do 2026 r.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41561-024-01402-8

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.