Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117 - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe
27.10.2023
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej. Zmiany dotyczą wprowadzenia obowiązku zamieszczania na etykiecie informacji o wykazie składników oraz wartości odżywczej. Przepisy wprowadzają jednak pewne odstępstwa od tych zasad, umożliwiając realizację niektórych z nich częściowo w formie elektronicznej.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
-Jakie informacje będą musiały być przekazywane i w jaki sposób to robić?
-Których produktów będą dotyczyły nowe obowiązki?
-Czy umieszczanie takich informacji to nowość dla branży winnej?
Na wszystkie te pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w moim najnowszym artykule znajdującym się w Strefie Managera.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: ZMIANY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA PRODUKTÓW BRANŻY WINIARSKIEJ WYNIKAJĄCE Z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 2021/2117
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Przemysł napojowy
Znakowanie żywności
Autor: Ewa Kuczyńska
Radca prawny
Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.
Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.
Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.
Przeczytaj także
-
04.03.2022
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
Czytaj więcej
-
06.08.2021
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
Czytaj więcej
-
07.05.2021
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: