W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych. Co kryje się pod tym pojęciem? Jest to oznaczenie, którego celem jest ochrona nazwy napoju spirytusowego pochodzącego z konkretnego kraju, regionu lub miejscowości, gdy szczególną jakość danego produktu lub jego renomę można przypisać głównie jego pochodzeniu geograficznemu. Oznaczenia geograficzne są chronione zarówno na poziomie unijnym, jak i w polskim ustawodawstwie.
Przepisy przewidują szereg zasad mających na celu ochronę oznaczeń geograficznych. Przykładowo zakazane jest ich imitowanie lub przywoływanie poprzez stosowanie określeń takich jak: „styl”, „typ”, „rodzaj”, „metoda”, „jak produkowane w”, „imitacja”, „smak”, „jak” lub podobnych. Polskie przepisy wprowadzają również sankcje karne za nieprzestrzeganie zasad używania oznaczeń geograficznych w postaci kar grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2. Więcej informacji o zasadach korzystania z oznaczeń geograficznych jak również procedurze rejestracji znajdziecie Państwo w pełnej wersji artykułu znajdującej się w Strefie Managera.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OZNACZENIA GEOGRAFICZNE NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Radca prawny
Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.
Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.
Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.