Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wino z własnych winogron – obowiązki i ułatwienia dla małych producentów win - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rosnąca popularność polskich win sprawiła, że coraz więcej osób rozważa założenie własnych winnic. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w Polsce uprawianych jest 547,27 ha winorośli. Wino produkowane jest 330 producentów, co oznacza przyrost o 36 w ciągu ostatniego roku. Przed podjęciem decyzji o założeniu winnicy i rozpoczęciu produkcji wina warto zapoznać się z wymogami nałożonymi na winiarzy przez polskie przepisy. Mimo że mali producenci mogą liczyć na wiele ułatwień, to formalności których należy dopełnić jest dość dużo. Sprawy nie ułatwia okoliczność, iż przesłanki pozwalające na skorzystanie z ułatwień nie są jednolite. Niekiedy wystarczy okoliczność wytwarzania wina wyłącznie z winogron pochodzących z własnych upraw. W innych przypadkach skorzystanie z ułatwień będzie możliwe jeśli produkcja wina nie przekroczy określonych progów. Najczęściej przepisy odnoszą się do progu produkcji poniżej 100 hektolitrów lub 1000 hektolitrów wina rocznie. Więcej informacji znajdą Państwo w dalszej części artykułu.     

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: WINO Z WŁASNYCH WINOGRON – OBOWIĄZKI I UŁATWIENIA DLA MAŁYCH PRODUCENTÓW WIN

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Ewa Kuczyńska

Ewa Kuczyńska

Radca prawny

Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.

Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.

Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn