Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w oznaczaniu i etykietowaniu napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylające rozporządzenie (ER) nr 110/2008 (dalej: Rozporządzenie). Nowe przepisy przynoszą szereg istotnych zmian dotyczących prezentacji i etykietowania napojów wysokoprocentowych. Dotkną one nie tylko producentów alkoholi lecz również innych przedsiębiorców, którzy w reklamie lub oznaczeniu swoich produktów odwołują się do alkoholi wysokoprocentowych. 

Wprowadzone zmiany można podzielić na kilka kategorii - dotyczące kwestii dosładzania napojów spirytusowych (np. wódki, rumu, okowity czy brandy), dokonanie zmian w nazewnictwie lub dopuszczenie dodatkowych nazw prawnych (np. orehovec na napój znany dotychczas jako „nocino”), czy też zmiany w produktach, z których może być produkowany dany napój (np. rozszerzenie rodzajów owoców, z których może być produkowana okowita). Dla polskich producentów istotne mogą być postanowienia dotyczące wódki. Rozporządzenie umożliwia stosowanie wyłącznie angielskiego oznaczenia „vodka” w każdym z państw członkowskich. Polscy producenci będą więc uprawnieni do wyboru, czy chcą oznaczać produkt w języku polskim, czy też zastosować angielski odpowiednik. Sprecyzowano też, że wódka nie może być barwiona.

Rozporządzenie reguluje również kwestie dynamicznego systemu dojrzewania brandy zwanego „criaderas y solera” lub „solera e criaderas” w zakresie oznaczenia okresu leżakowania lub wieku tak przygotowanej brandy jak również oznakowywania napojów spirytusowych określeniem wytrawny lub „dry”. Przepisy szczegółowo uregulowały też kwestię odniesień, czyli sytuacji w której podczas prezentacji lub na etykietach innych produktów niż napoje alkoholowe używa się odniesień do rodzajów alkoholi wymienionych w załączniku nr I do Rozporządzenia. Więcej informacji w tym zakresie znajdą Państwo w pełnej wersji artykułu dostępnej w Strefie Managera.  

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ZMIANY W OZNACZANIU I ETYKIETOWANIU NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Autor:Ewa Kuczyńska
Ewa Kuczyńska
Radca prawny

Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.

Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.

Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.