Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych” - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2024/1438 (dalej: „Dyrektywa 2024/1438”), zmieniającą tzn. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka. Zmiany mają na celu wzmocnienie pozycji konsumentów i umożliwienie im dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, w szczególności poprzez rozszerzenie informacji dotyczących pochodzenia niektórych produktów. Ponadto celem zmian jest dostosowanie przepisów do zmieniających się technologii produkcji oraz zachęcenie producentów do zmiany składu żywności w ten sposób, aby ograniczyć ilość cukrów. Wybrane zmiany w przepisach zostaną omówione w pełnej wersji artykułu dostępnej w Strefie Managera.

Z pełnej wersji artykułu dowiecie się Państwo między innymi:

  1. W jaki sposób zgodnie z nowymi przepisami powinno się oznakowywać miód?
  2. Czy przepisy wprowadzają wyjątki co do oznakowania małych opakowań miodu i jaka pojemność pozwala na sklasyfikowanie porcji miodu jako małej?
  3. W jakich kwestiach Komisja została upoważniona do przyjmowania aktów delegowanych w sektorze miodu ?
  4. Jak, zgodnie z nowymi przepisami można będzie oznakowywać soki?
  5. Jakie są nowe kategorie soków i nowe dozwolone procesy obróbki?
  6. Jakie są nowe minimalne zawartości owoców w dżemach i dżemach extra?
  7. Jakie produkty, zgodnie z nowymi przepisami, można oznakować nazwą „marmolada”?
  8. Jakie zmiany nastąpiły w dyrektywie dotyczącej mleka?

Państwa członkowskie będą miały czas do 14 grudnia 2025 r. na przyjęcie przepisów wewnętrznych, wdrażających postanowienia dyrektywy. Przepisy krajowe mają być stosowane dopiero od dnia 14 czerwca 2026 r., co ma to pozwolić na dostosowanie działalności podmiotów gospodarczych do nowych przepisów. Ponadto produkty, które zgodnie z dotychczas obowiązującymi przepisami zostaną wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed dniem 14 czerwca 2026 r., będą mogły pozostać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów.

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Ewa Kuczyńska

Ewa Kuczyńska

Radca prawny

Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.

Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.

Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.