Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt nowej ustawy o przewadze kontraktowej - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi

W lutym br. opublikowany został projekt nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (dalej: „Ustawa”). Choć przewidywał on wejście w życie nowych regulacji 1 maja 2021 r., to prace legislacyjne wciąż trwają. W pierwszym tygodniu maja opublikowany został skorygowany projekt Ustawy, który zakłada, że nowe przepisy miałyby zacząć obowiązywać od 1 listopada 2021 r. Wprowadzono w nim nadto kilka zmian dotyczących kluczowych dla przedsiębiorców kwestii. Ich omówieniu poświęcono niniejszy Alert.

Z pełnej wersji tekstu dowiesz się:

- czego dotyczy projektowana ustawa?

- czym jest przewaga kontraktowa w myśl nowych przepisów?

- jakie zmiany wprowadzono w projektowanym katalogu nieuczciwych praktyk?

- co nowa ustawa będzie oznaczać dla przedsiębiorców?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PROJEKT NOWEJ USTAWY O PRZEWADZE KONTRAKTOWEJ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Menszig-Wiese

Katarzyna Menszig-Wiese

Dr Katarzyna Menszig-Wiese, LL.M jest radcą prawnym. Specjalizuje się w sprawach z zakresu kompetencji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w tym dotyczących przewagi kontraktowej, zatorów płatniczych oraz praktyk ograniczających konkurencję. Zajmuje się m.in. identyfikacją ryzyka antymonopolowego, opiniowaniem i korektą umów B2B, przygotowywaniem pism w postępowaniach przed Prezesem UOKiK oraz prowadzeniem szkoleń dla przedsiębiorców, w tym z branży FMCG.
Kontakt: katarzyna.wiese@traple.pl
https://www.linkedin.com/in/katarzyna-wiese/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn