eFORUM Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy 2021/2022 - PODSUMOWANIE SUMMIT - nagranie
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Dzień zamykający FoodFakty Summit 2021 to jesienna edycja spotkania ekspertów prawa żywnościowego, które staje się zwięczeniem obchodów Światowego Dnia Żywności FAO i okazją do podsumowania całego cyklu
Ten rok przyniósł kolejne setki zmian i nowych przepisów prawnych, których branża spożywcza powinna przestrzegać. Zapoznanie się z taką ilością przepisów to jedno, a ich interpretacja i prawidłowe stosowanie to drugie wyzwanie. Wyboru jednak nie ma i trzeba ich przestrzegać. Stąd nasza ponowna inicjatywa, by dostarczyć Państwu informacje skonsolidowane w syntetycznym ujęciu, szybkiej i wygodnej formie bezpośrednio od ekspertów w dziedzinie. Po pierwszej edycji, na której było obecnych setki przedstawicieli branży, pora na edycję jesienną.
Jestem niezmiernie wdzięczny wszystkim Partnerom Strefy Managera za chęć stworzenia tego unikalnego wydarzenia: eForum Prawa. To już kolejny projekt, w którym FoodFakty pokazują, że dzięki otwartości i chęci do wspólnego działania firm z tego samego obszaru, można wygenerować ogromną wartość z pożytkiem dla wszystkich.
Mam do Państwa prośbę: nie traktujcie tego wydarzenia jako standardowego szkolenia. W ciągu 2 godzin otrzymacie Państwo unikalną, wielowymiarową wiedzę managerską, obejmującą niezwykle szeroki zakres nowego prawa. Wszystko bezpośrednio od najlepszych prawników i specjalistów w kraju. Jestem przekonany, że zdobyta wiedza zainspiruje, ostrzeże oraz pozwoli ukierunkować dalsze zgłębianie wybranych tematów.
Mimo ogromnego wysiłku włożonego w przygotowanie eForum Prawa i całkowicie niekomercyjny charakter wydarzenia utrzymujemy jego darmową formę jako wkład FoodFakty i Partnerów w propagowanie podejścia opartego na Kulturze Bezpieczeństwa Żywności.
Za cel stawiamy sobie dostarczenie managerom branży spożywczej syntezy najważniejszych zmian prawnych z ostatnich miesięcy w formie szybkich, eksperckich referatów z możliwością zadawania pytań na czacie i odpowiedzi w sesji zamykającej eForum.
Wydarzenie skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa i zgodności produktów.
Program
Powitanie/wstęp/podsumowanie FoodFakty Summit 2021 Janusz Olejnik – FoodFakty – założyciel – CEO |
12.00 |
Przegląd najważniejszych zmian prawa Najistotniejsze zmiany w minionych miesiącach Magdalena Wolska – Prawnik, ekonomista – FoodFakty |
12.05 |
BLOK 1 – TRENDY RYNKOWE A WYZWANIA PRAWNE DLA FIRM |
|
Zielona etykieta – Znakowanie żywności zrównoważonej Cele Zielonego Ładu, zamienniki mięsa, ślad węglowy, aspekty związane z przeciwdziałaniem marnotrawieniu żywności, znaczki na eco-opakowaniach dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego |
12.20 |
Plant based i vegan food Żywność oparta na zamiennikach roślinnych to już nie tylko trend, to przyszłość rynku. Co to ma wspólnego z ESG i Rozporządzeniem ws. taksonomii? dr Joanna Uchańska – Radczyni prawna - Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy |
12:35 |
Czy etykieta może edukować konsumenta? – Prawo i praktyka Jak ocenić wprowadzenie w błąd? Czym jest sugerowanie szczególnych właściwości? Jak stosować „BEZY” i „Przekazy z oczywistościami”. Praktyki z innych rynków Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting |
12:50 |
BLOK 2 – CO DOTYCZY KAŻDEJ FIRMY? |
|
E-commerce żywności Powinności i obowiązki sprzedaży żywności na platformach e-commerce, kluczowe aspekty przy planowaniu prowadzenia sprzedaży przez Internet dr Agnieszka Sztoldman – Adwokat – TaylorWessing |
13:05 |
Dodatki do żywności Jak być na bieżąco w kwestii kolejnych składników, które mogą zostać uznane za niedozwolone? Jak się przygotować do takich zmian? Magdalena Wawrzyniak – Radca prawny, wspólnik w Kancelarii Food & Pharma Legal |
13:20 |
Patenty i własność intelektualna w branży spożywczej Ochrona jako utwór, wzór przemysłowy, znak towarowy, wynalazek – pod jakimi warunkami będą mogły znaleźć zastosowanie w sektorze żywności? Ewa Kuczyńska – Radca Prawny – GFP LEGAL |
13:35 |
Perspektywy zmian w prawie żywnościowym / bieżące prace legislacyjne Ujęcie krajowe i Unii Europejskiej Patryk Kalinowski – Prawnik - Centrum Prawa Żywnościowego Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting |
13:50 |
Sesja Q&A |
14.05 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera