Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe regulacje dot. recyklingu tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Tworzywa sztuczne są materiałem szeroko wykorzystywanym w branży spożywczej. Zapewniają bezpieczeństwo żywności i ograniczają jej marnowanie. Alarmującym zjawiskiem jest jednak generowanie coraz większych ilości odpadów z tworzyw sztucznych oraz ich uwalnianie do środowiska.  

Komisja Europejska w celu ograniczania tego niebezpiecznego procederu, zdecydowała się na przyjęcie w 2015 r. planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym. W następstwie w 2018 r. wdrożono strategię na rzecz tworzyw sztucznych w gospodarce o obiegu zamkniętym. Zawarto w niej najważniejsze zobowiązania do działania na poziomie UE w celu ograniczenia niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi. Za priorytet uznano wówczas rozszerzenie mocy produkcyjnych w zakresie recyklingu tworzyw sztucznych w Unii oraz zwiększenie zawartości materiałów z recyklingu w produktach i opakowaniach z tworzyw sztucznych. 

Znaczna część opakowań z tworzyw sztucznych wykorzystywana jest na potrzeby sektora spożywczego. Wprowadzenie zmian na poziomie unijnym i skuteczna realizacja planu wdrożenia gospodarki o obiegu zamkniętym, jest zatem możliwa jedynie w przypadku zwiększenia zawartości tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu w opakowaniach produktów spożywczych.

W związku z tym Komisja Europejska zdecydowała się na uchwalenie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/1616 z dnia 15 września 2022 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 282/2008 (dalej: „rozporządzenie 2022/1616”, „nowe rozporządzenie”). Wskazane rozporządzenie weszło w życie 10 października 2022 r. i uchyliło rozporządzenie (WE) nr 282/2008.

Zakłada się, że nowe rozporządzenie zagwarantuje pełną harmonizację wszystkich aspektów ważnych dla produkcji i bezpieczeństwa tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. Oczekuje się też, że stworzone w ten sposób równe warunki działania pomogą przedsiębiorcom w dalszym rozwoju rynku tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. Warto zatem dowiedzieć się jakie zmiany, szczególnie istotne z punktu widzenia podmiotów działających w sektorze spożywczym, wprowadza rozporządzenie 2022/1616.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

  • Jakie zagrożenia wiążą się ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu w opakowaniach mających kontakt z żywnością? 
  • Co reguluje rozporządzenie 2022/1616?
  • Jakie wymagania i obowiązki spoczywają na podmiotach zajmujących się recyklingiem?
  • Procedura udzielania zezwolenia na pojedyncze procesy recyklingu – krok po kroku
  • Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
  • Unijny rejestr autoryzowanych procesów recyklingu. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: NOWE REGULACJE DOT. RECYKLINGU TWORZYW SZTUCZNYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Kinga Krent

Kinga Krent

Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.

Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.

Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.

Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.

Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.