Tworzywa sztuczne są materiałem szeroko wykorzystywanym w branży spożywczej. Zapewniają bezpieczeństwo żywności i ograniczają jej marnowanie. Alarmującym zjawiskiem jest jednak generowanie coraz większych ilości odpadów z tworzyw sztucznych oraz ich uwalnianie do środowiska.
Komisja Europejska w celu ograniczania tego niebezpiecznego procederu, zdecydowała się na przyjęcie w 2015 r. planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym. W następstwie w 2018 r. wdrożono strategię na rzecz tworzyw sztucznych w gospodarce o obiegu zamkniętym. Zawarto w niej najważniejsze zobowiązania do działania na poziomie UE w celu ograniczenia niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi. Za priorytet uznano wówczas rozszerzenie mocy produkcyjnych w zakresie recyklingu tworzyw sztucznych w Unii oraz zwiększenie zawartości materiałów z recyklingu w produktach i opakowaniach z tworzyw sztucznych.
Znaczna część opakowań z tworzyw sztucznych wykorzystywana jest na potrzeby sektora spożywczego. Wprowadzenie zmian na poziomie unijnym i skuteczna realizacja planu wdrożenia gospodarki o obiegu zamkniętym, jest zatem możliwa jedynie w przypadku zwiększenia zawartości tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu w opakowaniach produktów spożywczych.
W związku z tym Komisja Europejska zdecydowała się na uchwalenie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/1616 z dnia 15 września 2022 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 282/2008 (dalej: „rozporządzenie 2022/1616”, „nowe rozporządzenie”). Wskazane rozporządzenie weszło w życie 10 października 2022 r. i uchyliło rozporządzenie (WE) nr 282/2008.
Zakłada się, że nowe rozporządzenie zagwarantuje pełną harmonizację wszystkich aspektów ważnych dla produkcji i bezpieczeństwa tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. Oczekuje się też, że stworzone w ten sposób równe warunki działania pomogą przedsiębiorcom w dalszym rozwoju rynku tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. Warto zatem dowiedzieć się jakie zmiany, szczególnie istotne z punktu widzenia podmiotów działających w sektorze spożywczym, wprowadza rozporządzenie 2022/1616.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- Jakie zagrożenia wiążą się ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu w opakowaniach mających kontakt z żywnością?
- Co reguluje rozporządzenie 2022/1616?
- Jakie wymagania i obowiązki spoczywają na podmiotach zajmujących się recyklingiem?
- Procedura udzielania zezwolenia na pojedyncze procesy recyklingu – krok po kroku
- Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
- Unijny rejestr autoryzowanych procesów recyklingu.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: NOWE REGULACJE DOT. RECYKLINGU TWORZYW SZTUCZNYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.