Czy suplementy diety zawierające monakolinę K muszą zostać wycofane z obrotu? - Abstrakt artykułu
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
01.08.2022
Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu już od wielu lat jest przedmiotem obserwacji i dyskusji, jednak dopiero teraz zdecydowano się na wprowadzenie zmian i ograniczeń, dotyczących wykorzystywania tego składnika. Wejście w życie nowego rozporządzenia Komisji (UE) 2022/860 z dnia 1 czerwca 2022 r. zmieniającego załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu, wywołało sporo zamieszania wśród producentów suplementów diety, którzy z uwagi na brak okresu przejściowego, nagle musieli dostosować swoje produkty do obowiązujących przepisów.
Nowe przepisy zakazują bowiem stosowania monakoliny K w suplementach diety w dawkach równych i wyższych niż 3 mg. Ponadto nakładają obowiązek zamieszczania dodatkowych ostrzeżeń na etykietach. Czy to oznacza, że z aptek zaczną znikać produkty niespełniające wymagań rozporządzenia 2022/860?
Oprócz tego, z pełnej wersji tekstu dowiesz się m.in.:
-czym jest monakolina K
-jakie podjęto działania na szczeblu UE
-jakie będą nowe limity monakoliny K
-jakie wywoła to zmiany w etykietowaniu?
-czy można nadal stosować zatwierdzone oświadczenie zdrowotne dla monakoliny K?
-czy trzeba wycofywać produkty z obrotu?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: CZY SUPLEMENTY DIETY ZAWIERAJĄCE MONAKOLINĘ K MUSZĄ ZOSTAĆ WYCOFANE Z OBROTU?
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Dodatki i składniki
Prawo żywnościowe
Suplementy diety
Autor: Kinga Krent
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.
Przeczytaj także
-
01.07.2022
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
Czytaj więcej
-
22.04.2022
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
Czytaj więcej
-
25.02.2022
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: