Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa - Abstrakt artykułu
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
01.07.2022
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego. Producenci wychodzą niekiedy naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i decydują się na zamieszczenie na etykietach oświadczeń porównawczych. Informacje te wprost wskazują, na ile dany produkt jest poniekąd lepszy pod względem żywieniowym od referencyjnych środków spożywczych oferowanych przez konkurencję. Oświadczenia porównawcze stanowią bowiem szczególny rodzaj oświadczeń żywieniowych, które porównują skład danej żywności z szeregiem innych produktów żywnościowych tej samej kategorii, które nie mają składu pozwalającego na zamieszczenie takiego oświadczenia.
Komunikaty te są zamieszczane na zasadzie dobrowolności i pełnią istotną funkcję w kontekście marketingowym. Ich wykorzystywanie przy etykietowaniu, w reklamie bądź prezentacji żywności podlega jednak szczegółowym przepisom rozporządzenia 1924/2006, które nadal wzbudzają wiele wątpliwości wśród producentów. Warto zatem dowiedzieć się, jak korzystać z oświadczeń porównawczych zgodnie z obowiązującym prawem, by uzyskać dzięki nim możliwie wysokie korzyści i co najważniejsze - ograniczyć ewentualne ryzyko zakwestionowania produktu ze strony organów kontroli żywności.
Z pełnej wersji dowiesz się...
- Czym są oświadczenia porównawcze i jak prawidłowo z nich korzystać?
- Czy istnieje katalog autoryzowanych oświadczeń porównawczych?
- Jakie informacje można porównywać?
- Czym jest produkt referencyjny?
- Czy oświadczenia porównawcze stanowią zawsze reklamę porównawczą?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OŚWIADCZENIA PORÓWNAWCZE – ASPEKTY PRAWNE I PRAKTYKA RYNKOWA
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Dieta i zdrowie
Dodatki i składniki
Prawo żywnościowe
Autor: Kinga Krent
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.
Przeczytaj także
-
20.05.2022
W artykule poruszamy kwestię jakże ważnej żywności dla dzieci i stosowania w jej przypadku oświadczeń zdrowotnych. Obydwie kwestie podlegają zarówno ogólnym regulacjom oraz tym bardziej szczegółowym, które doprecyzowują wszelkie wymogi.
Czytaj więcej
-
22.04.2022
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
Czytaj więcej
-
25.02.2022
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: