Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkty przypominające żywność – co na to prawo? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu.

Producent, decydując się na wprowadzanie do obrotu produktów przypominających jedzenie musi mieć jednak na uwadze nie tylko chęć zysku, lecz w szczególności bezpieczeństwo kupujących. 

Granica pomiędzy produktami przypominającymi żywność a nielegalnymi imitacjami żywności jest stosunkowo cienka. Praktyka rynkowa nieustannie udowadnia, że aspekt bezpieczeństwa tego typu produktów powinien być analizowany indywidualnie. Istnieje bowiem wiele czynników wpływających na fakt uznania danego towaru za niedozwoloną imitację żywności. 

Podejmując się produkcji świec, kosmetyków lub innych produktów przypominających żywność, warto zatem dowiedzieć się na jakie elementy zwracają uwagę organy kontrolujące przy weryfikacji bezpieczeństwa produktów oraz mieć świadomość wysokości kar grożących za wprowadzenie do obrotu nielegalnej imitacji środka spożywczego.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

  • Produkty przypominające żywność - gdzie leży granica ich legalności?
  • Czy sam wygląd produktu imitującego żywność może być podstawą do wydania decyzji o zakazie jego sprzedaży?
  • Na kim ciąży obowiązek udowodnienia, że dany produkt przypominający żywność, stwarza zagrożenie dla konsumentów?
  • Które cechy produktu decydują o tym, że jest on nielegalną imitacją żywności?
  • Czym jest unijny system RAPEX?
  • Co grozi przedsiębiorcy za wprowadzenie do obrotu produktu niebezpiecznego?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PRODUKTY PRZYPOMINAJĄCE ŻYWNOŚĆ – CO NA TO PRAWO?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Kinga Krent

Kinga Krent

Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.

Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.

Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.

Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.

Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.