Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Preparaty do żywienia niemowląt w świetle wymagań prawnych - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Liczne publikacje i badania naukowe jednoznacznie wskazują na korzyści karmienia piersią dla zdrowia i optymalnego rozwoju dzieci. Zdarza się jednak, że karmienie naturalne z różnych przyczyn jest niemożliwe. Alternatywą stają się wówczas preparaty do żywienia niemowląt.

Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową. 

Producenci żywności, wytwarzający produkty przeznaczone dla tej szczególnie wrażliwej grupy odbiorców, są zobligowani do spełniania ściśle określonych wymagań prawnych oraz rygorystycznych norm bezpieczeństwa.

Podstawowym aktem prawnym regulującym kwestię żywności dla niemowląt jest unijne rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. oraz uzupełniające je rozporządzenia delegowane Komisji (UE) 2016/127. Z kolei obszar związany ze znakowaniem tego typu produktów określa rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

Bez wątpienia, etykieta żywności dla niemowląt stanowi dla każdego rodzica lub opiekuna kluczowe źródło informacji. Na podstawie treści zamieszczonych przez producenta na opakowaniu, konsumenci mają możliwość wyboru produktu dostosowanego do etapu rozwoju dziecka, o preferowanym składzie i odpowiedniej wartości odżywczej. 

Bezpieczeństwo, prawidłowe oznakowanie oraz szeroko pojęta jakość produktów dedykowanych najmłodszym konsumentom powinna stanowić bezwzględny priorytet dla każdego producenta żywności. Warto zatem zadbać o to, by produkty żywnościowe przeznaczone dla niemowląt spełniały nie tylko oczekiwania rodziców, ale również wszelkie obwarowania prawne.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

  • Jakie są rodzaje preparatów do żywienia niemowląt?
  • W jaki sposób znakować preparaty przeznaczone do żywienia niemowląt?
  • Czy określenie „DLA NIEMOWLĄT” musi być obowiązkowym elementem nazwy produktów żywnościowych dedykowanych najmłodszym konsumentom? 
  • Czy etykieta preparatów do żywienia niemowląt może zawierać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne?
  • Kiedy deklarowanie zawartości DHA w preparacie do żywienia niemowląt może zostać uznane za działanie wprowadzające w błąd?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PREPARATY DO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT W ŚWIETLE WYMAGAŃ PRAWNYCH

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Kinga Krent

Kinga Krent

Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.

Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.

Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.

Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.

Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.