Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa kontrola suplementów diety w Polsce - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim. Polega na sprawdzaniu stanu faktycznego oraz jeśli z przeprowadzonej kontroli wynika, że podmiot łamie prawo, nakazywaniu w drodze decyzji administracyjnej podjęcie szeregu działań, mających na celu zapewnienie zgodności, w tym usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości.

Oprócz standardowych procedur zatwierdzenia miejsca produkcji czy magazynowania mających zastosowanie do wszystkich środków spożywczych, w przypadku suplementów diety przewidziano dodatkową procedurę wzmacniającą nadzór nad tą grupą środków spożywczych, w postaci obowiązku zgłaszania do GIS produktów po raz pierwszy wprowadzanych na rynek.

Mimo, że suplementy diety w Polsce objęte są specjalnym nadzorem, wskazuje się na braki w regulacjach prawnych oraz niewydolność nadzoru prowadzonego przez inspekcję sanitarną. Ostatnie postępowania Najwyższej Izby Kontroli wykazały, że kontrola rynku suplementów przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie jest skuteczna.

W wyniku negatywnych wniosków płynących z kontroli NIK, naturalną konsekwencją wydaje się powrót do prac nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, mających na celu m.in. wprowadzenie opłat za notyfikacje suplementów oraz zwiększenie kompetencji GIS.

Z pełenej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-jaka jest struktura organów urzędowej kontroli w Polsce 

-jak wygląda procedura wprowadzenia do obrotu suplementu diety 

-na czym polega notyfikacja o wprowadzeniu do obrotu i wpis do rejestru produktów

-warunki ponoszenia odpowiedzialności za niewłaściwą jakość, znakowanie, wprowadzanie konsumenta w błąd. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: URZĘDOWA KONTROLA SUPLEMENTÓW DIETY W POLSCE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Grażyna Osęka

Grażyna Osęka

Grażyna Osęka – wspólniczka założycielka specjalistycznej firmy doradczej Foodie Sp. z o.o. sp.k.

Technolog żywności i prawnik. Od blisko 20 lat doradza firmom oraz organizacjom branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie prawa żywnościowego: kwalifikacji produktu, wprowadzania do obrotu, a także znakowania, prezentacji i reklamy. Udziela także wsparcia w postępowaniach sądowo-administracyjnych.

Posiada doświadczenie w administracji publicznej- w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmowała się suplementami diety i nowymi składnikami żywności. Absolwentka wydziału technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz wydziału prawa Europejskiej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Warszawie. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Foodie Sp. z o.o. Sp. k. jest firmą doradczo-szkoleniową. Od 2008 r. świadczy specjalistyczne usługi konsultingowe, przygotowując opinie i interpretacje w oparciu o przepisy prawa. Pośredniczy także w krajowych i europejskich procedurach administracyjnych dot. żywności i kosmetyków.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.