Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim. Polega na sprawdzaniu stanu faktycznego oraz jeśli z przeprowadzonej kontroli wynika, że podmiot łamie prawo, nakazywaniu w drodze decyzji administracyjnej podjęcie szeregu działań, mających na celu zapewnienie zgodności, w tym usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości.
Oprócz standardowych procedur zatwierdzenia miejsca produkcji czy magazynowania mających zastosowanie do wszystkich środków spożywczych, w przypadku suplementów diety przewidziano dodatkową procedurę wzmacniającą nadzór nad tą grupą środków spożywczych, w postaci obowiązku zgłaszania do GIS produktów po raz pierwszy wprowadzanych na rynek.
Mimo, że suplementy diety w Polsce objęte są specjalnym nadzorem, wskazuje się na braki w regulacjach prawnych oraz niewydolność nadzoru prowadzonego przez inspekcję sanitarną. Ostatnie postępowania Najwyższej Izby Kontroli wykazały, że kontrola rynku suplementów przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie jest skuteczna.
W wyniku negatywnych wniosków płynących z kontroli NIK, naturalną konsekwencją wydaje się powrót do prac nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, mających na celu m.in. wprowadzenie opłat za notyfikacje suplementów oraz zwiększenie kompetencji GIS.
Z pełenej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
-jaka jest struktura organów urzędowej kontroli w Polsce
-jak wygląda procedura wprowadzenia do obrotu suplementu diety
-na czym polega notyfikacja o wprowadzeniu do obrotu i wpis do rejestru produktów
-warunki ponoszenia odpowiedzialności za niewłaściwą jakość, znakowanie, wprowadzanie konsumenta w błąd.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: URZĘDOWA KONTROLA SUPLEMENTÓW DIETY W POLSCE
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Autor:Grażyna Osęka
Grażyna Osęka – wspólniczka założycielka specjalistycznej firmy doradczej Foodie Sp. z o.o. sp.k.
Technolog żywności i prawnik. Od blisko 20 lat doradza firmom oraz organizacjom branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie prawa żywnościowego: kwalifikacji produktu, wprowadzania do obrotu, a także znakowania, prezentacji i reklamy. Udziela także wsparcia w postępowaniach sądowo-administracyjnych.
Posiada doświadczenie w administracji publicznej- w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmowała się suplementami diety i nowymi składnikami żywności. Absolwentka wydziału technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz wydziału prawa Europejskiej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Warszawie. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego Instytutu Nauk Prawnych PAN.
Foodie Sp. z o.o. Sp. k. jest firmą doradczo-szkoleniową. Od 2008 r. świadczy specjalistyczne usługi konsultingowe, przygotowując opinie i interpretacje w oparciu o przepisy prawa. Pośredniczy także w krajowych i europejskich procedurach administracyjnych dot. żywności i kosmetyków.