Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Notyfikacja suplementów diety w innych państwach UE - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z art. 10 dyrektywy 2002/46/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych, państwa członkowskie UE mogą domagać się od podmiotów wprowadzających na rynek suplementy diety powiadomienia o tym właściwego organu. Z możliwości wprowadzenia takiego obowiązku skorzystała zdecydowana większość krajów unijnych. Powiadomienie o wprowadzeniu do obrotu suplementu diety nie jest wymagane jedynie w Austrii, Szwecji, Holandii i Słowenii.

W tych krajach, w których istnieje obowiązek notyfikacji należy jej dokonać przed rozpoczęciem sprzedaży suplementów. Z obowiązku tego nie zwalnia fakt, że suplement jest już w obrocie w innym kraju UE np. w Polsce. Ten sam suplement wprowadzany na rynek w różnych państwach UE musi być osobno zgłoszony do właściwych organów w każdym z tych państw. Dotyczy to zarówno sprzedaży w sklepach stacjonarnych jak i online.

Przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu sprzedaży na określonym rynku UE warto zapoznać się z obowiązującymi w danym kraju wymaganiami dotyczącymi procedur zgłoszenia sprzedaży suplementów. Pozwoli to określić zakres potrzebnych prac i dokumentów oraz oszacować czas przeprowadzenia procesu notyfikacji i jego koszty (np. opłaty administracyjne, koszty tłumaczeń). Różnice między poszczególnymi krajami w sposobie realizacji obowiązku składania powiadomień są znaczące. Dotyczą one m.in. stopnia złożoności całej procedury, wymaganej dokumentacji, formy wysyłki powiadomień, długości czasu między złożeniem powiadomienia a możliwością wprowadzenia do obrotu czy nawet tego, jak przebiega kontakt z przedstawicielami organów przyjmujących powiadomienia.

 Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: NOTYFIKACJA SUPLEMENTÓW DIETY W INNYCH PAŃSTWACH UE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Marta Zawadka

Marta Zawadka

Marta Zawadka – doradca i koordynatorka projektów zagranicznych w specjalistycznej firmie doradczej Foodie sp. z o.o. sp. k.

Absolwentka kierunku Lingwistyka Stosowana na Uniwersytecie Warszawskim, studiów inżynierskich na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności oraz studiów podyplomowych Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

W Foodie odpowiada za projekty dotyczące wprowadzania produktów na rynki zagraniczne, obejmujące m.in. zapewnienie zgodności z lokalnymi wymogami, przygotowanie i profesjonalne tłumaczenie etykiet, notyfikację. Doradza również w sprawach związanych z oceną żywności na rynku krajowym.

Posiada doświadczenie w pracy w organizacji branżowej sektora spożywczego. Pracowała w Związku Producentów Cukru w Polsce, gdzie zajmowała się m.in. zagadnieniami prawa żywnościowego i jakości produktu, w tym w ramach współpracy z Europejskim Związkiem Producentów Cukru.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.