Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sprzedaż suplementów diety przez Internet - Abstrakt artykułu

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Podobnie jak w Polsce, w większości państw członkowskich nie obowiązują szczegółowe przepisy krajowe dotyczące sprzedaży suplementów za pomocą środków porozumiewania się na odległość. Obowiązujące prawo żywnościowe UE i uzupełniające je ustawodawstwo krajowe, które zapewniają podstawy kontroli żywności, mają również zastosowanie w przypadku tego rodzaju sprzedaży. Natomiast zagadnienia, dla których nie ma ustanowionego prawodawstwa UE, w praktyce kształtują się bardzo różnie.

Aktualnie sprzedaż internetowa środków spożywczych odbywa się różnymi kanałami, którymi mogą być: własna strona internetowa producenta, strona internetowa i platformy internetowe sprzedawcy (będącego pośrednikiem) lub detalisty. Podmioty działające na rynku suplementów diety mogą oferować produkty wyłącznie online lub korzystać z tradycyjnych sklepów stacjonarnych. Sprzedawcy detaliczni i osoby prywatne, nieposiadające własnej strony internetowej mogą sprzedawać swoje produkty za pośrednictwem platform sprzedażowych lub sieci społecznościowych. Przedsiębiorstwa wprowadzające produkty są często zlokalizowane w innym kraju członkowskim, co stanowi wyzwanie dla organów kontrolnych.

Różne aspekty unijnych ram prawnych mających zastosowanie do sprzedaży internetowej żywności są przedmiotem wielu dyskusji. Zastosowanie ogólnej definicji handlu elektronicznego do internetowej sprzedaży żywności, w szczególności suplementów diety nie jest wystarczające, aby zagwarantować skuteczną ochronę konsumenta i uczciwą konkurencję na europejskim rynku, ponieważ podział obowiązków w ramach łańcucha żywnościowego pozostaje niejasny. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: SPRZEDAŻ SUPLEMENTÓW DIETY PRZEZ INTERNET

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Grażyna Osęka

Grażyna Osęka

Grażyna Osęka – wspólniczka założycielka specjalistycznej firmy doradczej Foodie Sp. z o.o. sp.k.

Technolog żywności i prawnik. Od blisko 20 lat doradza firmom oraz organizacjom branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie prawa żywnościowego: kwalifikacji produktu, wprowadzania do obrotu, a także znakowania, prezentacji i reklamy. Udziela także wsparcia w postępowaniach sądowo-administracyjnych.

Posiada doświadczenie w administracji publicznej- w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmowała się suplementami diety i nowymi składnikami żywności. Absolwentka wydziału technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz wydziału prawa Europejskiej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Warszawie. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Foodie Sp. z o.o. Sp. k. jest firmą doradczo-szkoleniową. Od 2008 r. świadczy specjalistyczne usługi konsultingowe, przygotowując opinie i interpretacje w oparciu o przepisy prawa. Pośredniczy także w krajowych i europejskich procedurach administracyjnych dot. żywności i kosmetyków.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn