Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Przedsiębiorcy działający na rynku spożywczym, w związku z prowadzoną działalnością, mogą dostawać pisma od organów urzędowej kontroli żywności. Pisma wydawane przez organy mają natomiast różny charakter. Są to przykładowo: zawiadomienia, sprawozdania, prośby o udzielenie wyjaśnień i przekazanie informacji, wnioski o ustosunkowanie się, postanowienia czy decyzje. Poszczególne pisma organów mogą być związane z prowadzoną kontrolą, mogą być wydawane w toku postępowania administracyjnego, a także przed jego wszczęciem. W publikacji dowiesz się, m. in.:
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: PISMA ORGANÓW KONTROLI W POSTĘPOWANIU ADMINISTRACYJNYM
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Aktualnie obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku produktów spożywczych, które mają na celu zadbać o nasze zdrowie. Przeciętny konsument, niegdyś niezorientowany i posiadający małą wiedzę, dzisiaj chętnie czyta etykiety, porównuje składy i zapoznaje się z nowinkami dietetycznymi z całego świata.
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność.
Polecane produkty
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Strefa Managera to unikalne narzędzia przyczyniające się do zwiększania wiedzy managerów i efektywności ich decyzji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.