Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Regulacje prawne dotyczące mycia żywności - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Procesy i Technologie

Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność. W kontekście mycia żywności bardzo istotnym jest poznanie przez producenta warunków, jakie musi spełniać woda przeznaczona do tego celu. Tym bardziej istotnym wydaje się to w przypadku środków spożywczych, w odniesieniu do których konsumenci zapewniani są o tym, iż są gotowe do spożycia i nie wymagają ponownego mycia. 

Patrząc na rynek spożywczy produktami, na których opakowaniach najczęściej możemy spotkać się z informacjami takimi jak „umyte” / „Produkt umyty gotowy do spożycia” są gotowe mieszanki sałat. Przeciętny konsument ceni sobie krótki czas przygotowywania danego posiłku oraz możliwość jego bezpośredniego spożycia, dlatego też produkty tego typu są jak najbardziej pożądane i zyskują na popularności. Pojawia się jednak pytanie jak środki spożywcze oznaczane jako „umyte” są czyszczone. Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

- czy na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia i bez obaw możemy je spożyć bez konieczności mycia?

- czy zastosowanie tych dodatkowych środków powinno być deklarowane w oznakowaniu?  

- jakie wymagania musi spełniać woda przeznaczona do mycia żywności?

- czy dozwolone jest używanie chloru w celu dezynfekcji warzyw? 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: REGULACJE PRAWNE DOTYCZĄCE MYCIA ŻYWNOŚCI

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Autor: Aleksandra Jasieniak

Aleksandra Jasieniak

Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.  

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.