Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Znakowanie środków spożywczych uregulowane jest w licznych aktach prawnych, które wskazują zasady i obowiązki w tym zakresie. Poza przepisami ogólnymi odnoszącymi się do wszystkich produktów, część środków spożywczych podlega szczegółowym regulacjom, które zostały przyjęte w stosunku do nich. Utrudnia to ich skuteczne stosowanie. Co więcej, przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury, zarówno te wynikające z przepisów ogólnych, mających zastosowanie do wszystkich środków spożywczych, jak i z przepisów odrębnych dotyczących tej tylko kategorii żywności.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: ZASADY ZNAKOWANIA RYB, PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA I AKWAKULTURY
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.
W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności.
Dla poprawy widoczności produktów spożywczych na rynku i wzbogaceniu ich atrakcyjności w oczach konsumentów warto rozważyć zastosowanie w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Jednocześnie, ze względu na szereg skomplikowanych przepisów regulujących warunki ich stosowania, należy wiedzieć jak zrobić to zgodnie z prawem, by uzyskać korzyść marketingową jednocześnie unikając ryzyka zakwestionowania.
Polecane produkty
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Strefa Managera to unikalne narzędzia wiedzy przyczyniające się do zwiększania efektywności decyzji managerskich, ale również służące do zaangażowania pracowników poprzez rónorodne formy informacji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.