Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Znakowanie środków spożywczych uregulowane jest w licznych aktach prawnych, które wskazują zasady i obowiązki w tym zakresie. Poza przepisami ogólnymi odnoszącymi się do wszystkich produktów, część środków spożywczych podlega szczegółowym regulacjom, które zostały przyjęte w stosunku do nich. Utrudnia to ich skuteczne stosowanie. Co więcej, przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury, zarówno te wynikające z przepisów ogólnych, mających zastosowanie do wszystkich środków spożywczych, jak i z przepisów odrębnych dotyczących tej tylko kategorii żywności.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ZASADY ZNAKOWANIA RYB, PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA I AKWAKULTURY

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe Przemysł rybny

Autor: Gabriela Łuniewska

Gabriela Łuniewska

Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.

Przeczytaj także

  • 25.06.2021

    Odpowiedzialność podmiotów w branży spożywczej za zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz - Abstrakt artykułu

    Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.

     

    Czytaj więcej
  • 01.02.2021

    Trend „clean label” - Abstrakt artykułu

    W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności. 

    Czytaj więcej
  • 15.10.2020

    Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - jak korzystać z nich zgodnie z prawem? - Abstrakt artykułu

    Dla poprawy widoczności produktów spożywczych na rynku i wzbogaceniu ich atrakcyjności w oczach konsumentów warto rozważyć zastosowanie w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Jednocześnie, ze względu na szereg skomplikowanych przepisów regulujących warunki ich stosowania, należy wiedzieć jak zrobić to zgodnie z prawem, by uzyskać korzyść marketingową jednocześnie unikając ryzyka zakwestionowania. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn