Wznowienie prac nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia - Abstrakt artykułu
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
16.09.2022
Po ponad dwóch latach przerwy powrócono do prac nad wprowadzeniem zmian w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z późn. zm.). Procedowanie nowego projektu ustawy przez Radę Ministrów ma nastąpić już w IV kwartale br.
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie Prezesa Rady Ministrów, potrzeba kolejnego wznowienia prac wynika z „konieczności dostosowania instrumentów nadzoru rynku środków spożywczych objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przede wszystkim suplementów diety, do dynamicznie rozwijającego się rynku tych produktów. Projekt ustawy przewiduje uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety mając na uwadze ochronę zdrowia i życia konsumentów oraz podnoszenie świadomości społeczeństwa. Wynika to z tego, że niektóre praktyki stosowane przez przedsiębiorców mogą wprowadzać konsumentów w błąd, co do właściwości suplementów diety i w związku z tym niezbędne jest wprowadzenie zakazu takich praktyk”.
Nowelizacji przepisów przyświecają najwyższe cele takie jak ochrona zdrowia i życia konsumentów. Z drugiej strony trudno oprzeć się wrażeniu, że bez rozwiązania pozostaną problemy praktyczne zgłaszane przez przedsiębiorców na przestrzeni lat, w szczególności takie jak przeciągające się, nierzadko latami, postępowania wyjaśniające GIS.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: WZNOWIENIE PRAC NAD NOWELIZACJĄ USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Suplementy diety
Autor: Grażyna Osęka
Grażyna Osęka – wspólniczka założycielka specjalistycznej firmy doradczej Foodie Sp. z o.o. sp.k.
Technolog żywności i prawnik. Od blisko 20 lat doradza firmom oraz organizacjom branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie prawa żywnościowego: kwalifikacji produktu, wprowadzania do obrotu, a także znakowania, prezentacji i reklamy. Udziela także wsparcia w postępowaniach sądowo-administracyjnych.
Posiada doświadczenie w administracji publicznej- w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmowała się suplementami diety i nowymi składnikami żywności. Absolwentka wydziału technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz wydziału prawa Europejskiej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Warszawie. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego Instytutu Nauk Prawnych PAN.
Foodie Sp. z o.o. Sp. k. jest firmą doradczo-szkoleniową. Od 2008 r. świadczy specjalistyczne usługi konsultingowe, przygotowując opinie i interpretacje w oparciu o przepisy prawa. Pośredniczy także w krajowych i europejskich procedurach administracyjnych dot. żywności i kosmetyków.
Przeczytaj także
-
09.09.2022
Pisma wydawane przez organy urzędowej kontroli żywności w większości zakwalifikować można jako sporządzane w ramach postępowania kontrolnego lub sporządzane w ramach postępowania administracyjnego. Postępowanie kontrolne ma na celu sprawdzenie i zweryfikowanie czy dany podmiot lub produkt spełnia określone wymogi prawne.
Czytaj więcej
-
01.08.2022
Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu już od wielu lat jest przedmiotem obserwacji i dyskusji, jednak dopiero teraz zdecydowano się na wprowadzenie zmian i ograniczeń, dotyczących wykorzystywania tego składnika. Czy to oznacza, że z aptek zaczną znikać produkty niespełniające wymagań rozporządzenia 2022/860?
Czytaj więcej
-
13.05.2022
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: