Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Status oświadczeń zdrowotnych dla substancji pochodzenia botanicznego w suplementach diety - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Przedsiębiorcy działający w branży oferują różnorodne produkty, kładąc duży nacisk na atrakcyjny dla konsumenta skład. Stąd na rynku pojawia się wiele suplementów diety zawierających składniki roślinne, jak przykładowo ekstrakty (wyciągi) z liści zielonej herbaty, korzenia żeń-szenia, kwiatów lipy lub nasion guarany, czy sproszkowany korzeń macy.

Z  punktu widzenia konsumenta, który sięga po suplement diety, jak również przedsiębiorcy, w którego interesie jest podkreślenie walorów produktu, istotne są informacje o pozytywnym wpływie poszczególnych składników na zdrowie konsumenta. Sformułowanie opisu związku pomiędzy danym składnikiem, a jego dobroczynnym wpływem na zdrowie, ma znaczenie nie tylko marketingowe, ale przede wszystkim podlega ocenie z punktu widzenia zgodności z przepisami prawnymi.

Prawo żywnościowe reguluje kwestie możliwości stosowania w oznakowaniu, prezentacji lub reklamie suplementów diety oświadczeń zdrowotnych, które definiuje jako „każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek pomiędzy kategorią żywności, daną żywnością lub jednym z jej składników, a zdrowiem[1]

Zgodnie z ogólnymi zasadami określonymi w Rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U.UE.L.2006.404.9 z dnia 2006.12.30 ze zm.) [dalej jako: „rozporządzenie nr 1924/2006”], oświadczenia zdrowotne mogą być  stosowane, o ile zostały pozytywnie ocenione przez EFSA (European Food Safety Authority tj. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)  i zatwierdzone przez Komisję Europejską odpowiednim rozporządzeniem, w tym m.in. w wykazie dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych uregulowanym w Załączniku do Rozporządzenia Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.U.UE.L.2012.136.1 z dnia 2012.05.25 ze zm.). Zatwierdzone oświadczenia zostają także wpisane do unijnego rejestru oświadczeń zdrowotnych[2].

Status prawny oświadczeń zdrowotnych dla substancji roślinnych (tzw. botanicals) jest jednak szczególny. Jak dotąd nie zostały one zatwierdzone przez Komisję ani uwzględnione w ww. wykazach. Specyficzny stan prawny związany z tymi oświadczeniami może wywoływać u przedsiębiorców wątpliwości, czy dozwolone jest informowanie konsumenta o pozytywnych właściwościach składników botanicznych, gdzie szukać wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych dla botanicals oraz na jakich zasadach je stosować.

Z pomocą przedsiębiorcom przychodzi poniższa publikacja, która porządkuje skomplikowane zagadnienia związane z oświadczeniami zdrowotnymi dla składników roślinnych, w tym ziół oraz odpowiada na powyższe pytania.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-czym są funkcyjne/generyczne oświadczenia zdrowotne

-jakie oświadczenia znajdują się na tzw. liście pending 

-jakie warunki muszą spełnić oświadczenia zdrowotne dla tzw. botanicals. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: STATUS OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH DLA SUBSTANCJI POCHODZENIA BOTANICZNEGO W SUPLEMENTACH DIETY

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

[1] Art. 2 ust. 2 pkt 5 Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U.UE.L.2006.404.9 z dnia 2006.12.30 ze zm.)

[2] https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Dąbrowska

Katarzyna Dąbrowska

Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.