Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowanie a niewłaściwa jakość handlowa produktu – istotne różnice i praktyka organów - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Organy urzędowej kontroli żywności oceniając środki spożywcze mogą m.in. uznać je za niespełniające wymagań w zakresie jakości handlowej lub zafałszowane. Organami, które oceniają produkty w tym zakresie są głównie: Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS). Powyższe kwalifikacje często są mylone zarówno przez organy kontroli, jak i przedsiębiorców. Z publikacji dowiesz się, m. in.:

  • jaka jest różnica między nieprawidłową jakością handlową a zafałszowaniem?
  • jakie konsekwencje wiążą się z daną kwalifikacją?
  • co można zrobić, gdy organ źle zakwalifikuje naruszenie?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ZAFAŁSZOWANIE A NIEWŁAŚCIWA JAKOŚĆ HANDLOWA PRODUKTU – ISTOTNE RÓŻNICE I PRAKTYKA ORGANÓW

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Gabriela Łuniewska

Gabriela Łuniewska

Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.