Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak dopasować produkt do wymogów konsumenckich zgodnie z prawem? "Podwójna jakość" w praktyce - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podwójna jakość powszechnie kojarzona jest głównie z fenomenem tzw. "chemii z Niemiec". Tymczasem praktyka ta często jest stosowana również na rynku żywności. Na czym polega? Otóż działania określane jako "podwójna jakość" to wprowadzanie na rynki różnych Państw Członkowskich UE produktów wyglądających jednakowo lub zbliżonych do siebie wyglądem (na tyle, że przeciętny konsument może je ze sobą pomylić), podczas gdy właściwości wariantów są istotne odmienne. Czy prawo zawsze zakazuje takiego różnicowania artykułów spożywczych? Z jakimi sankcjami może liczyć się podmiot stosujący niezgodnie z prawem praktykę dual quality? Jak w rzeczywistości może wyglądać „podwójna jakość”? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdą Państwo w artykule.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: JAK DOPASOWAĆ PRODUKT DO WYMOGÓW KONSUMENCKICH ZGODNIE Z PRAWEM? "PODWÓJNA JAKOŚĆ" W PRAKTYCE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Alicja Michałowska

Alicja Michałowska

Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn