eFORUM - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - Nagranie
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Mimo ogromnego postępu technologii, metod upraw rolniczych i hodowli zwierząt, problem niepożądanych pozostałości w żywności pozostaje, a często narasta. Pośrednio poprzez rozwój technologii analitycznych pojawiają się nowe, dotąd nieznane zagrożenia. Rok 2021 jest najlepszym przykładem - kryzys z pozostałością tlenku etylenu.
Ten i wiele innych tematów podjętych zostanie podczas niezwykle intensywnego dnia obrad i prelekcji ekspertów.
Światowy Dzień Żywności FAO w roku 2021 odbywa się 16 października. FoodFakty w ramach swojego wkładu w popularyzację celów zrównoważonego rozwoju przygotowało dedykowane wydarzenie dla branży spożywczej w Polsce. Włączamy się w obchody Światowego Dnia Żywności FAO i serdecznie zapraszamy do udziału i wysłuchania inspirujących prelekcji wybitnych specjalistów.
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.
PARTNERZY
Program
Wstęp – FoodFakty Janusz Olejnik - założyciel – CEO - FoodFakty |
11:00 |
Blok 1 – Analiza ryzyka i kontrola pozostałości w żywności |
|
Pozostałości pestycydów w żywności - czy konsument ma się czego obawiać? Monika Stolarczyk - Chromatorgraphy Specialist - Intertek |
11:05 |
Tlenek etylenu i inne analizy wykonywane metodami pojedynczymi dla oznaczania pozostałości pestycydów. Nowe wyzwania dla branży spożywczej Maciej Bartoń - Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju - JARS S.A. |
11:17 |
Zagrożenia z stosowania środków ochrony roślin - analiza na podstawie wyników badań laboratorium Hamilton UO-Technologia Anna Szeliga - Dyrektor Zarządzający; Wiceprezes Zarządu Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. – J.S. Hamilton |
11:31 |
Mykotoksyny - narastające zagrożenia Sylwia Bocian – Specjalista Fizykochemii i Sensoryki w SGS Polska |
11:45 |
Metale ciężkie obecne w wodzie i żywności, stwarzające realne zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumenta dr Monika Zaręba-Kozioł - Dyrektor Laboratorium w Instytucie Agronomicznym Fertico - Agrosimex |
11:59 |
Blok 2 – Rozwój analityczny |
|
MOSH/MOAH, tlenek etylenu, pestycydy… wiele problemów – jedno rozwiązanie Edyta Szyszko - Sales Engineer - LECO |
12:17 |
Kontrola kluczowych parametrów w procesie produkcji żywności na przykładzie produkcji makaronów mgr inż. Katarzyna Kępka - Menadżer Sprzedaży - Büchi |
12:31 |
Blok 3 – Podejście systemowe |
|
Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Zanieczyszczeń Żywności i Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Pozostałości Leków Weterynaryjnych w Żywności Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej - GIJHARS |
12:45 |
Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Pozostałości Pestycydów w Żywności (wraz z omówieniem dorobku komitetów, wskazaniem źródeł praktycznych informacji na temat zanieczyszczeń i pozostałości) Anna Janasik - Główny Specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej - GIJHARS |
|
12:59 |
|
Zafałszowania w aspekcie bezpieczeństwa żywności - analiza ryzyka ze szczególnym uwzględnieniem niebezpiecznych pozostałości. Jako jeden z elementów prelekcji - case study - tlenek etylenu dr Jacek Postupolski - Kierownik Krajowego Laboratorium Referencyjnego. Członek Forum Doradczego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, uczestnik w pracach Komisji Europejskiej – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy |
13:16 |
Sesja Q&A |
13:33 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera