Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ogłoszenie jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zakres tekstu jednolitego 

Obwieszczeniem Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lipca 2022 r. ogłoszono jednolity tekst ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Tekst jednolity uwzględnia nowelizacje wprowadzone:

-ustawą z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich

-ustawą z dnia 28 kwietnia 2022 r. o zasadach realizacji zadań finansowanych ze środków europejskich w perspektywie finansowej 2021–2027

-ustawą z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej 

oraz zmian wynikających z przepisów ogłoszonych przed dniem 7 lipca 2022 r.

Warto przy tym podkreślić, że tekst jednolity nie jest nowelizacją prawa, a jedynie włącza w tekst ustawy lub rozporządzenia dotychczas uchwalone zmiany, choć niekiedy nie obejmuje on wszystkich zmian. Wyjątki nieobjęte nowym tekstem jednolitym są wymienione w tekście obwieszczenia poprzedzającym tekst jednolity aktu prawnego. Rownież i w przypadku ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nie wszystkie znowelizowane przepisy zostały objęte tekstem jednolitym. 

Wyłączenia 

W przypadku niniejszego tekstu jednolitego, nie obejmuje on m.in.:

  • odnośników nr 1 i nr 3 oraz art. 59 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r. poz. 24),
  • odnośnika nr 1 oraz art. 146 ustawy z dnia 28 kwietnia 2022 r. o zasadach realizacji zadań finansowanych ze środków europejskich w perspektywie finansowej 2021–2027 (Dz. U. poz. 1079), 
  • odnośników nr 1 i nr 3 oraz art. 43 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz. U. poz. 1370). 

Przedmiot regulacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Ustawa reguluje kluczowe kwestie związane z jakością handlową żywności oraz określa m.in. organizację i zasady działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W niniejszej regulacji zdefiniowano również takie pojęcia jak m.in. konsument finalny, producent, próbka oraz obrót. Przepisy ustawy nie obejmują m.in. artykułów rolno-spożywczych wytwarzanych na własny użytek; wymagań zdrowotnych, sanitarnych, weterynaryjnych i fitosanitarnych dotyczących artykułów rolno-spożywczych określonych w odrębnych przepisach oraz jakości handlowej owoców i warzyw w zakresie uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej. 

Pełen tekst obwieszczenia dostępny jest pod adresem:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2022000168801.pdf 

___________________________

Obok systemów certyfikacji żywności takich jak rolnictwo ekologiczne można wyróżnić również szczególne kategorie żywności czego przykładem są m.in. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego czy żywność bezglutenowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapisz się na szkolenie online!

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn