Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Co nowego w Nutri-score?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

29 czerwca 2022 r. Komitet Naukowy Nutri-Score jednogłośnie przegłosowano raport stanowiący aktualizację zasad funkcjonowania systemu Nutri-Score. Organem uprawnionym do wprowadzania tego rodzaju zmian w Nutri-Score jest niezależny, międzynarodowy Komitet Naukowy Nutri-Score, który został powołany do życia w lutym 2021 r. W jego kompetencjach leży przede wszystkim bieżące aktualizowanie wymogów systemu Nutri-Score. 

Clue aktualizacji 

Istotą obecnej aktualizacji jest zmiana algorytmów dotyczących obliczania Nutri-score dla poszczególnych rodzajów żywności takich jak: żywność ogólna, tłuszcze, oleje, orzechy, nasiona oraz mięso. Konieczność dokonania aktualizacji pojawiła się na skutek opracowania przez Komitet dorocznego raportu dot. Nutri-Score za rok 2021, w ramach którego określono obszary wymagające dopracowania i ulepszenia. Zmiana dotyczyła przede wszystkim algorytmu obliczającego ostateczny wynik Nutri-Score dla określonych kategorii produktów. Testy nowego algorytmu przeprowadzane były m.in. w Belgii, Francji, Niemczech i Holandii.

Przykładowe zmiany

Na uwagę zasługuje w szczególności zmiana głównego algorytmu, która dotyczyć będzie m.in.: 

- zmiana komponentu cukrów, przy użyciu skali przydziału punktów, zgodnej z regulacją FIC, wynoszącą 3,75% wartości referencyjnej 90 g, z maksymalnie 15 punktami;

- modyfikacja komponentu białkowego przy użyciu skali przydziału punktów dostosowanej do regulacji roszczeń „źródła białka” wynoszącej 3,75% wartości referencyjnej 64 g, z maksymalnie 7 punktami;

- usunięcie orzechów i olejów z kategorii składników „Owoce, warzywa, rośliny strączkowe”

- aktualizacja końcowego progu między A i B, ustawionym na poziomie -1/0 pkt. 

Więcej informacji na temat aktualizacji Nutri-Score znajdziesz tutaj: Update of the Nutri-Score algorithm

___________________________

Obok systemów certyfikacji żywności takich jak rolnictwo ekologiczne można wyróżnić również szczególne kategorie żywności czego przykładem są m.in. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego czy żywność bezglutenowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapisz się na szkolenie online!

Wybierz obszar: Certyfikacja Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.