Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Negatywna opinia Włoch ws. Nutri-Score

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score. Przedmiotem rozważań Urzędu była kwestia znakowania środków spożywczych przy pomocy systemu sygnalizacji świetlnej tj. Nutri-Score. Analizowana przez Urząd sprawa dotyczyła umieszczania na opakowaniach wykorzystywanych przez grupę Carrefour oznakowania Nutri-Score. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż system Nutri-Score może być legalnie stosowany w oznakowaniu produktów we Francji, a zgodnie z zasadą wzajemnego uznawania państwa UE nie mogą zakazać sprzedaży na swoich terytoriach towarów, które zgodnie z prawem wprowadzono do obrotu w innym państwie członkowskim. 

Argumentacja 

Jako jeden z kluczowych argumentów przemawiających na niekorzyść Nutri-Score Urząd wskazywał brak rzetelnych danych naukowych stanowiących ocenę konkretnego produktu, co może przyczyniać się do wprowadzania konsumentów w błąd. Urząd podkreślił również, że ze względu na różnorodne diety stosowane przez konsumentów, stosowanie takiego znakowania może wprowadzać w błąd, a przez to przyczyniać się nawet do ewentualnego pogorszenia stanu zdrowia. Zwrócono również uwagę na niski poziom wiedzy konsumentów na temat zasad funkcjonowania Nutri-Score. 

Rozstrzygnięcie 

Efektem przeprowadzonego postępowania było zobowiązanie Interdis i Carrefour/GS jako podmiotów odpowiedzialnych w tej sprawie do rezygnacji z oznakowania systemem Nutri-Score następujących produktów:

- zamówionych przez GS i Carrefour u swoich dostawców i wprowadzane do obrotu we Włoszech lub za granicą z etykietą GS S.p.A. jako podmiotu odpowiedzialnego za informacje o produkcie;

- produkty o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP), chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG), gwarantowanych tradycyjnych specjalnościach (GTS) i tradycyjnych produktach rolno-spożywczych (PAP);

- produkty włoskiej tradycji gastronomicznej (np. ser, oliwa z oliwek) niezależnie od miejsca produkcji;

- markowych produktów Terre d’Italia.

Oprócz tego, przy towarach oznaczonych marką Carrefour mają pojawić się plakaty o następującej treści:

„Towary oznaczone marką Carrefour należące do klasycznych linii typu Carrefour, Classic, Sensation, Extra, Original, Carrefour Bio, Carrefour Veggie, jak również we Włoszech, są wprowadzane do obrotu przez francuską spółkę Interdis, będącą częścią grupy Carrefour France, w innych krajach europejskich. We Francji przyjęto dobrowolny system oznaczania wartości odżywczej Nutri-Score, który obejmuje umieszczenie odpowiedniego logo na opakowaniu. Z drugiej strony logo nie jest obecne na wszystkich innych produktach markowych Carrefour, ponieważ Włochy nie przyjęły tego dobrowolnego systemu informacji o wartości odżywczej. System NutriScore zapewnia ocenę żywności na podstawie profilu żywieniowego, z uwzględnieniem obecności niekorzystnych pierwiastków (np. kalorii, tłuszczu, soli itp.) i elementów korzystnych (owoce, błonnik, warzywa itp.), z wynikiem literowym (A, B, C, D, E) i skali kolorów (zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony).

OSTRZEŻENIA: system Nutri-Score opracowano na podstawie algorytmów i ocen naukowych, które nie są powszechnie uznawane i udostępniane. System nie uwzględnia indywidualnych potrzeb i profilu żywieniowego, a wynik Nutri-Score nie stanowi bezwzględnej oceny wartości użytkowej żywności, lecz odnosi się do składu odżywczego żywności w przeliczeniu na 100 g produktu, a nie do porcji spożycia. Wszystkie środki spożywcze znajdujące się na rynku muszą być brane pod uwagę w ramach normalnej, zróżnicowanej i zrównoważonej diety”.

Lind do publikacji: 

https://www.agcm.it/dotcmsdoc/bollettini/2022/29-22.pdf 

Jak zauważa dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska "Podczas gdy Włosi bojkotują system Nutri-score, inne siedem europejskich państw umacnia się na pozycji jego obrony. Mowa tutaj o Francji, Belgii, Niemczech, Luksemburgu, Holandii, Hiszpanii i Szwajcarii. Państwa te jeszcze w lutym 2021 r. utworzyły Komitet Sterujący Nutri-Score, który stanowi  ponadnarodowy system zarządzania tym systemem, koordynujący jego rozwój i wdrażanie, poprzez zharmonizowane procedury a także ustanowiły Komitet Naukowy". Więcej na ten temat znajdziesz w artykule dostępnym pod adresem:
https://www.prawo-zywnosciowe.pl/2022/08/02/nutri-score-wprowadza-w-blad/ 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn