Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności FoP (np. Nutri-Score)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsultacje publiczne mają na celu zebranie opinii obywateli, zainteresowanych stron o charakterze profesjonalnym i nieprofesjonalnym na temat zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, dotyczącego informacji o żywności przekazywanych konsumentom, co jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”.

Zmiany mają na celu zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w walce z marnotrawieniem żywności, proponując:

  • wprowadzenie ujednoliconego obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania;
  • rozszerzenie obowiązkowego informowania o pochodzeniu lub pochodzeniu niektórych produktów;
  • zrewidować zasady oznaczania dat (daty „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”).

Co dalej?

Konsultacje publiczne rozpoczęły się 13 grudnia i zakończą się 7 marca 2022 r.

Zebrane opinie zostaną wzięte pod uwagę podczas dalszego dopracowywania tej inicjatywy i opublikowane zostaną w raporcie podsumowującym.

Następnie w IV kwartale 2022 r. Komisja Europejska zamierza wprowadzić na szczeblu unijnym te zharmonizowane przepisy (w tym obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania).

Źródło: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers_en

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Opakowania Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.