Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano sprostowanie do polskojęzycznej wersji rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.
1. Strona 32, art. 25 ust. 2:
zamiast:
„Aby umożliwić odpowiednie przechowywanie lub użycie żywności po otwarciu opakowania, w stosownych przypadkach podaje się warunki przechowywania lub termin przydatności do spożycia.”
powinno być:
„Aby umożliwić odpowiednie przechowywanie lub użycie żywności po otwarciu opakowania, w stosownych przypadkach podaje się warunki przechowywania i/lub czas na spożycie żywności po otwarciu opakowania.”
2. Strona 54, załącznik VII część C, dwunasta pozycja wykazu:
zamiast:
„Środek do przetwarzania mąki (polepszacz)”
powinno być:
„Środek do przetwarzania mąki/polepszacz”
3. Strona 56, załącznik IX pkt 5 akapit drugi:
zamiast:
„[…], a także w postaci zamrożonej lub szybko zamrożonej, pod warunkiem że […]”
powinno być:
„[…], a także w postaci zamrożonej lub głęboko zamrożonej, pod warunkiem że […]”
Dokument dostępny jest w Dzienniku Urzędowym UE.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
7 października 2021 r. państwa członkowskie przegłosowały wprowadzenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. Dotychczas substancja ta mogła być stosowana w żywności, a producenci wykorzystywali ją w szczególności jako biały barwnik np. w gumach do żucia, tabletkach, zupach, sosach i pieczywie.
Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych.
W grudniu 2020 r. Komisja Europejska (KE) zaprezentowała dokument stanowiący WSTĘPNĄ OCENĘ REGULACJI (WSR), który obejmuje zakres, terminy i cele zmian Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.