Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zgoda państw członkowskich UE na zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E 171)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

7 października 2021 r. państwa członkowskie przegłosowały wprowadzenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. Dotychczas substancja ta mogła być stosowana w żywności, a producenci wykorzystywali ją w szczególności jako biały barwnik np. w gumach do żucia, tabletkach, zupach, sosach i pieczywie. Negatywna opinia Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności kwestionująca bezpieczeństwo stosowania dwutlenku tytanu, zupełnie odmieniła jego sytuację. Więcej na temat kontekstu wycofania tego dodatku z obrotu dowiesz się na stronie EFSA:

https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive 

oraz z naszych materiałów: 

https://foodfakty.pl/czy-musimy-bac-sie-e171-dwutlenek-tytanu-sytuacja-na-polskich-polkach-raport-specjalny-foodfakty 

Ze względu na to, iż bezpieczeństwo żywności stanowi nadrzędny priorytet prawa żywnościowego, zdecydowano się podjąć odpowiednie kroki prawne, zmierzające do zmiany obecnie obowiązujących regulacji oraz wycofania dwutlenku tytanu z obrotu. Taka procedura jest jednak skomplikowana i wymaga dużego zaangażowania ze strony organów unijnych, a ich efektem było piątkowe głosowanie, które jednoznacznie przesądziło o dalszych losach dwutlenku tytanu. 

Należy przy tym pamiętać, iż opinia EFSA nie ma charakteru prawnie wiążącego, a jedynie stanowi  dla właściwych organów legislacyjnych impuls do zmiany prawa, który sygnalizuje konieczność jego nowelizacji. W najbliższych tygodniach można się spodziewać publikacji projektu rozporządzenia, które zakaże stosowania E 171 oraz określi tego szczegóły takie jak np. okres przejściowy oraz warunki wycofania barwnika z rynku. 

Nowe regulacje zakazujące stosowania dwutlenku tytanu zostaną uchwalone najprawdopodobniej na początku 2022 r., a planowany okres przejściowy ma wynosić 6 miesięcy. Więcej informacji na temat planowanego przebiegu prac nad wycofaniem barwnika E 171 z obrotu znajdziesz pod adresem:

https://ec.europa.eu/food/safety/food-improvement-agents/additives/re-evaluation_en#ecl-inpage-779 

Interesują Cię zasady prawa żywnościowego? Chcesz wiedzieć do przestrzegania jakich zasad zobowiązany jest każdy uczestnik łańcucha żywnościowego w branży spożywczej? Zapisz się na szkolenie dotyczące praktycznego stosowania zasad prawa żywnościowego!

https://foodfakty.pl/zasady-prawa-zywnosciowego-w-praktyce 

Zapraszamy do udziału w Drugim eFORUM Prawa Żywnościowego, które odbędzie się już 28 października. Więcej informacji oraz link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/drugie-eforum-prawa-zywnosciowego-zmiany-i-perspektywy 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Wycofania z rynku

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.