Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Katalog materiałów paszowych - najnowsza aktualizacja

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/1104 z dnia 1 lipca 2022 r. zmieniono rozporządzenie (UE) nr 68/2013 w sprawie katalogu materiałów paszowych. Rozporządzenie to określa przede wszystkim przepisy ogólne dotyczące materiałów paszowych, glosariusz procesów, wykaz materiałów paszowych z podziałem na np. ziarna zbóż i ich produkty pochodne, nasiona oleiste, owoce oleiste i ich produkty pochodne oraz nasiona roślin strączkowych i ich produkty pochodne. 

Ogólny kontekst

Nowelizacja polega przede wszystkim na doprecyzowaniu przepisów ogólnych, dodaniu nowych pozycji do procesów obróbki i materiałów paszowych oraz dostosowaniu obecnie istniejących pozycji, a zwłaszcza ustanowieniu szczegółowych przepisów dotyczących opisu, maksymalnej zawartości zanieczyszczeń chemicznych oraz danych szczegółowych dotyczących obowiązkowych deklaracji. Przykładem zmiany w nomenklaturze związanej z paszami jest odejście od pojęcia „produkt uboczny” na rzecz określenia „współprodukt” w odniesieniu do materiałów paszowych pochodzących z sektora biogospodarki, żywności lub biopaliw. Ze względu na dużą liczbę zmian zdecydowano się w całości zastąpić załącznik rozporządzenia nr 68/2013 nowym tekstem, 

Okres przejściowy 

Warto przy podkreślić, że materiały paszowe, które zostały opatrzone etykietą przed dniem 24 lipca 2023 r. zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 68/2013 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do wyczerpania zapasów. Co ważne, zgodnie z art. 3 rozporządzenia 2022/1104 „Dodatki paszowe: cytryniany sodu, cytryniany potasu, sorbitol, mannitol, wodorotlenek wapnia, ksylitol, mleczan amonu i octan amonu mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane jako materiały paszowe najpóźniej do dnia 30 maja 2028 r.”. 

Pełen tekst rozporządzenia 2022/1104 dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2022.177.01.0004.01.POL&toc=OJ:L:2022:177:TOC 

___________________________

Obok systemów certyfikacji żywności takich jak rolnictwo ekologiczne można wyróżnić również szczególne kategorie żywności czego przykładem są m.in. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego czy żywność bezglutenowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapisz się na szkolenie online!

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.