Lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie, Składniki Żywności
14.07.2022
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
Podstawa prawna
Zmiana nastąpiła na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/1023 z dnia 28 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania lecytyny owsianej w wyrobach kakaowych i czekoladowych objętych dyrektywą 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady.
Istota nowelizacji
Na podstawie rozporządzenia 2022/1023 zezwolono na stosowanie lecytyny owsianej jako emulgatora w kategorii żywności „wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE”. Dodatek ten otrzymał numer E 322a, a jego maksymalny poziom stosowania wynosi 20 000 mg/kg. Jak podkreślono w motywie 7 rozporządzenia 2022/1023 „Lecytyna owsiana jest frakcjonowanym olejem owsianym, który działa jako emulgator i ułatwia produkcję wyrobów kakaowych i czekoladowych poprzez zmniejszenie lepkości i granicy plastyczności wyrobów czekoladowych. Umożliwia to łatwe pompowanie roztopionej czekolady podczas przetwarzania. Ponadto lecytyna owsiana zapobiega pojawianiu się na powierzchni produktów wykwitu tłuszczu – szarawego nalotu – podczas przechowywania.”.
Specyfikacja
Zgodnie ze specyfikacją dodatku, która stanowi załącznik II rozporządzenia 2022/1023 lecytyna owsiana może być także nazywana frakcjonowanym olejem owsianym. Według definicji zawartej w niniejszym załączniku „Lecytyna owsiana jest frakcjonowanym olejem owsianym bogatym w lipidy polarne, głównie galaktolipidy. Lecytynę owsianą wytwarza się z ziaren owsa o jakości spożywczej, które są przesiewane i ekstrahowane przy użyciu etanolu w podwyższonej temperaturze w celu uzyskania surowego ekstraktu lipidowego. Ten surowy ekstrakt poddaje się wieloetapowemu parowaniu i filtrowaniu, co pozwala na uzyskanie surowego oleju owsianego, który jest oddzielany, odparowywany i filtrowany w celu wytworzenia lecytyny owsianej. Do ekstrakcji jako rozpuszczalnik ekstrakcyjny można stosować wyłącznie etanol.”. W załączniku określono także m.in. poziomy czystości oraz kryteria mikrobiologiczne.
Pełen tekst rozporządzenia 2022/1023 znajdziesz pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2022.172.01.0005.01.POL&toc=OJ:L:2022:172:TOC
Wybierz obszar:
Dodatki i składniki
Nowości rynkowe
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
11.07.2022
W czerwcu 2022 r. uchwalono 59 zmian w prawie żywnościowym z czego 9 dotyczyło polskiego ustawodawstwa, a 50 unijnego
Czytaj więcej
-
07.07.2022
Z dniem 7 lipca 2022 r. wejdą w życie przepisy dotyczące uzupełnienia warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności
Czytaj więcej
-
06.07.2022
Już 7 lipca 2022 r. weszła w życie nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. Co to oznacza dla branży eko?
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: