Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2021 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. 2021 poz. 1485) szereg zakazów i nakazów mających zastosowanie w różnorakich sytuacjach i okolicznościach związanych z występowaniem afrykańskiego pomoru świń.
Ustawodawca polski, zgodnie z § 1 ust. 1 pkt. 1) niniejszego rozporządzenia nakazał:
„a) utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
b) zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych,
c) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego,
d) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych,
e) prowadzenie rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne do- tyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm. ), zwanych dalej >>produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego<<, oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
f) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
g) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
h) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
i) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych wyłącznie do wykonywania tych czynności,
j) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
k) uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie, l) wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni”.
Jednocześnie, zgodnie z § 1 ust. 1 pkt. 2) niniejszego rozporządzenia, zakazano:
„a) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszarów wymienionych w ust. 7 części II załącznika I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń (Dz. Urz. UE L 129 z 15.04.2021, str. 1, z późn. zm.), zwanych dalej „obszarami objętymi ograniczeniami II”, oraz wymienionych w ust. 5 części III załącznika I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń, zwanych dalej „obszarami objętymi ograniczeniami III”, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowa- no w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
b) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszarów objętych ograniczeniami II i obszarów objętych ograniczeniami III, chyba że tę słomę podda- no obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem,
c) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń,
d) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt”.
Dodatkowo, określono przepisy szczególne, np. dla gospodarstw, w których świnie są utrzymywane w systemie otwartym. Nałożono obowiązek wykładania mat dezynfekcyjnych oraz wskazano warunki jego realizacji w gospodarstwach znajdujących się na obszarach objętych ograniczeniami, które ustanawiane są na mocy odpowiednich przepisów prawa unijnego.
Na niektórych obszarach objętych ograniczeniami zakazano również:
- organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów zwierząt z udziałem świń;
- prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub pośrednictwa w obrocie świniami, z wyłączeniem pośrednictwa bez wykorzystania obiektów budowlanych lub innych miejsc, będących w posiadaniu podmiotu prowadzącego taką działalność;
- dokarmiania dzików.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do przypadków wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach położonych na terenie Polski.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest po adresem:
http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210001485/O/D20211485.pdf
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak efektywnie poszukiwać nowelizacji prawa żywnościowego i gdzie znaleźć aktualne wersje aktów prawnych? Zapisz się na szkolenie!
https://foodfakty.pl/praktyczne-stosowanie-prawa-zywnosciowego-isap-eur-lex-wskazowki-dla-technologow-zywnosci-2
Interesują Cię projekty zmian w prawie żywnościowym? Chcesz wiedzieć jakie nowelizacje szykują ustawodawcy w UE i w Polsce? Zapisz się na szkolenie, na którym dowiesz się, gdzie publikowane są projekty aktów prawnych!
https://foodfakty.pl/sledzenie-projektow-zmian-w-krajowym-oraz-unijnym-prawie-zywnosciowym