Nowa ustawa o przewadze kontraktowej - Abstrakt artykułu
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
14.01.2022
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy. Przedsiębiorcom wolno mniej, a UOKiK nie łagodzi swojego podejścia. Nowy rok może przynieść kolejne surowe kary.
Przedmiot regulacji
Ustawa zakazuje nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Nie jest autorskim pomysłem polskiego ustawodawcy. Wdraża Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/633 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych.
Obrót tymi produktami już od paru lat był szczególnie chroniony. Zarówno ustawodawca krajowy, jak i prawodawca unijny dostrzegli, że w tym sektorze łatwo o patologie rynkowe. Zdarzało się, że silniejsze ekonomicznie strony wykorzystywały swoją pozycję do wymuszania na kontrahentach nieuczciwych warunków handlu. Tego problemu nie można było rozwiązać tradycyjnymi narzędziami prawa antymonopolowego. Nabywcy lub dostawcy produktów rolno-spożywczych nie musieli mieć pozycji dominującej, żeby narzucać partnerom handlowym niekorzystne umowy. Wystarczyło posiadanie pozycji ekonomicznej, która pozwoliła wywierać presję na drugą stronę kontraktu.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: NOWA USTAWA O PRZEWADZE KONTRAKTOWEJ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Autor: Krzysztof Witek
Krzysztof Witek jest adwokatem. Specjalizuje się w sprawach z zakresu kompetencji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zajmuje się szeroko pojętym prawem antymonopolowym (w tym problematyką zwalczania nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej) oraz zwalczaniem nieuczciwej konkurencji i prawem karnym dla biznesu. Doradza m.in. w kwestiach oceny ryzyka antymonopolowego, reprezentuje przedsiębiorców przed Prezesem UOKiK i prowadzi szkolenia m.in. dla branży FMCG.
Kontakt: krzysztof.witek@traple.pl
https://www.linkedin.com/in/krzysztofwitek1988/
Przeczytaj także
-
09.07.2021
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Czytaj więcej
-
25.05.2021
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Czytaj więcej
-
14.05.2021
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: