Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych. W świetle prawa unijnego za żywność nową uznaje się nie posiadającą "znaczącej" historii zastosowania spożywczego w Unii Europejskiej, jeśli nie była stosowana przed 15 maja 1997 r.
Graniczną datę 15 maja 1997 r. wyznacza uchylone Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego 258/97 w sprawie nowej żywności i nowych składników, które zostało zastąpione Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 listopada 2015 r. 2015/2283 w sprawie nowej żywności regulujące zasady wprowadzania nowej żywności na rynek europejski oraz definiujące, które produkty zakwalifikowane będą jako nowa żywność.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
-czym jest nowa żywnośc
-jakie warunki musi spełniać żywnośc, aby mogła zostać zamiesczona w wykazie nowej żywności
-jak przebiega procedura złożenia wnioaku i co powinien zawierać.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: NOVEL FOODS – REGULACJE, CZYM SĄ, PROCEDURA AUTORYZACJI PRZEZ KE
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl