Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt ustawy o konopiach włóknistych odrzucony

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

Odrzucono projekt ustawy o konopiach włóknistych, który zakładał m.in. podwyższenie maksymalnego dopuszczalnego poziomu THC, aktualizował definicję konopii włóknistych oraz rozszerzał katalog ich możliwych zastosowań. 

Projekt ustawy wpłynął do Sejmu 20 kwietnia 2021 r. (druk nr 1700), a 13 stycznia 2022 r. odbyło się pierwsze czytanie oraz głosownie, w którym został odrzucony. Za odrzuceniem projektu opowiedziało się 225 posłów, niewiele mniej, bo 211 było przeciw, natomiast 6  osób wstrzymało się od głosu. Taki wynik wyraźnie świadczy o tym, że zdania w kwestii konopii są podzielone, ale liczba przeciwników oraz zwolenników takich rozwiązań powoli się wyrównuje, co pozwala przypuszczać, że być może w przyszłości szala przechyli w się stronę legalizacji konopii pod określonymi warunkami. 

Celem ustawy było uproszczenie procedur związanych z prowadzeniem upraw konopii włóknistych, określenie zadań i uprawnień organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego oraz innych podmiotów w zakresie dotyczącym uprawy, przetwarzania, przerobu, obrotu i posiadania konopii włóknistych oraz produktów pochodnych, a jej przepisy miały być stosowane do uprawy, przetwarzania, przerobu, obrotu i posiadania konopii włóknistych oraz produktów pochodnych. Konopie włókniste miały zyskać nową definicję i być rozumiane jako jako „rośliny z gatunku konopie siewne (Cannabis sativa L.), w których suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta-9-THC-2-karboksylowego) w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z których nie usunięto żywicy, nie przekracza 0,3% w przeliczeniu na suchą masę”. Jak podkreślali autorzy projektu, „przetwarzanie” miało oznaczać czynności prowadzące „do przemiany konopii włóknistych na inne produkty, tworzywa lub substancje niebędące środkami odurzającymi, substancjami psychotropowymi, prekursorami lub nowymi substancjami psychoaktywnymi”. 

Projektowana ustawa miała zezwalać na prowadzenie uprawy konopii na podstawie otrzymanego zezwolenia „w celu hodowli odmian konopi włóknistych, w celu wykorzystania w gospodarstwie rolnym lub na cele przemysłowe, w szczególności: energetyczne, włókiennicze, chemiczne, celulozowo-papiernicze, spożywcze, kosmetyczne, farmaceutyczne, materiałów budowlanych i wyposażenia wnętrz, nasiennictwa, weterynaryjne, paszowe, materiałów kompozytowych, rekultywacji i remediacji gruntów, pszczelarskie, nawozowe, naturalnych środków ochrony roślin, oraz naukowo-badawcze”, a uprawa innych konopii miała być zabroniona. 

Jak wskazują autorzy projektu, proponowana zmiana miała dotyczyć w szczególności trzech obszarów:

  • „obowiązku corocznej rejonizacji uprawy konopi włóknistych;
  • nieznacznego podwyższenia dopuszczalnego poziomu substancji czynnej w uprawach;
  • rozszerzenia katalogu dopuszczalnych zastosowań konopi włóknistych”.

Propozycja dotyczyła podwyższenia maksymalnego poziomu THC z obecnych 0,2% do 0,3%. 

Pełen przebieg procesu legislacyjnego oraz projekt ustawy wraz z uzasadnieniem znajdziesz pod adresem:

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1700 

Wybierz temat: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.