Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt wykazu substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Do Rządowego Centrum Legislacji wpłynął projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który wprowadzałby wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych. W wykazie miałyby znaleźć się następujące substancje:

1) chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny;

2) pieprz metystynowy (Piper methysticum);

3) pankreatyna;

4) ibutamoren (mesylan ibutamorenu);

5) DMAA (w szczególności określana jako: 1,3-DMAA; 1,3-dimetyloamyloamina; 1,3- dimetylopentyloamina; 2-amino-4-metyloheksan; 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI); 4-metylo-2-heksanamina; 4-metylo-2-heksyloamina; dimetyloamyloamina; geranamina; metyloheksanamina; metyloheksanenamina);

6) ligandrol (LGD-4033);

7) ostaryna (enobosarm);

8) andaryna;

9) RAD-140;

10) świerzbiec właściwy.

U podstaw projektowanej zmiany leżą dwie uchwały  Zespołu do spraw Suplementów Diety przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej, będącego organem doradczym i opiniodawczym Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawach objętych zakresem działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W ramach posiadanych kompetencji, dnia 30 sierpnia 2021 r. Zespół przyjął uchwałę nr 6/2021 w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety zawierającą listę substancji i surowców roślinnych, które nie mogą być stosowane w suplementach diety. Wśród wymienionych substancji znalazły się:  chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny, pieprz metystynowy (Piper methysticum) znany również jako kava kava, pankreatyna, ibutamoren (mesylan ibutamorenu), DMAA (w szczególności określana jako: 1,3-DMAA; 1,3- dimetyloamyloamina; 1,3-dimetylopentyloamina; 2-amino-4-metyloheksan; 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI); 4-metylo-2-heksanamina; 4-metylo-2-heksyloamina; dimetyloamyloamina; geranamina; metyloheksanamina; metyloheksanenamina), ligandrol (LGD-4033) oraz ostaryna (enobosarm).

Następnie, dnia 28 października 2021 r. Zespół przyjął uchwałę nr 9/2021 zmieniając uchwałę nr 6/2021 z dnia 30 sierpnia 2021 r. w ten sposób, że do listy zakazanych substancji dodał trzy kolejne tj.: andarynę, RAD-140 oraz świerzbiec właściwy.

Z uwagi na to, iż substancje te zostały zakwalifikowane przez Zespół jako zagrażające  bezpieczeństwu konsumentów w przypadku stosowania w produkcji suplementów diety substancji i surowców roślinnych, konieczne stało się uchwalenie odpowiedniego wykazu w formie rozporządzenia. 

Rozporządzenie ma wejść w życie 14 dni od dnia ogłoszenia, natomiast środki spożywcze zawierające substancje inne niż witaminy i składniki mineralne, wymienione w powyższym wykazie 1, wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie projektowanego rozporządzenia.

Przebieg procedury legislacyjnej możesz śledzić pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12355304/katalog/12847054#12847054 

Tekst projektu zmiany rozporządzenia znajdziesz tutaj:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/12355304/12847054/12847055/dokument539126.pdf 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn