Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplementy diety nie zawierają tego, co jest deklarowane – „katastrofalne niedobory jakościowe”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Suplementy diety są dostępne w wielu miejscach – w drogeriach, sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i w Internecie – a ich rynek kwitnie. Wiele z tych produktów zawiera ekstrakty roślinne, których składniki mają przynosić korzyści zdrowotne – pod warunkiem, że rzeczywiście zawierają to, co jest zadeklarowane.

„W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się coraz więcej dowodów, że niektóre z tych środków botanicznych mają ogromne niedobory jakościowe”, informuje prof. Andreas Hensel z Instytutu Biologii Farmaceutycznej i Fitochemii (IPBP) na Uniwersytecie w Münster. Na przykład, mogą występować obniżone poziomy zawartości lub czasami można znaleźć produkty, które nie zawierają składników aktywnych lub zawierają wątpliwe, niezadeklarowane składniki. IPBP prowadzi własne badania naukowe w ramach wieloletniego projektu oceny jakości suplementów diety. Stosowane złożone, sprawdzone metody analityczne są zorientowane na protokoły, które są również rutynowo stosowane w badaniach leków.

Podsumowując swoje odkrycia, prof. Andreas Hensel mówi: „Niektóre z dotychczas opublikowanych wyników badań potwierdzają alarmujące niedobory jakości. Na przykład w ponad 50% wszystkich badanych suplementów z ekstraktem z brokułów, które są stosowane w celu zapobiegania nowotworom, wystąpiły wyraźne problemy z jakością”. Naukowcy wykazali, że pewne glukozynolany (glikozydy oleju musztardowego), które mają zapobiegać rakowi, były obecne w mniej niż połowie próbek zgodnie z deklaracją. W niektórych przypadkach nie znaleziono żadnych śladów konkretnych glukozynolanów.

Naukowcy potwierdzili, że suplementy diety z jagód charakteryzowały się „katastrofalnymi niedoborami jakościowymi”

Inne badanie dotyczące suplementów diety z jagód wykazało w niektórych przypadkach „katastrofalne niedobory jakościowe”, donosi chemik żywności dr Matthias Lechtenberg, starszy adiunkt w IPBP i ekspert w dziedzinie analityki substancji naturalnych. Borówki – a dokładniej zawarte w nich antocyjany i garbniki – są tradycyjnie stosowane w medycynie np. w leczeniu ciężkich biegunek. Oprócz produktów, które nie zawierały identyfikowalnych ilości jagód lub tylko bardzo małe ilości antocyjanów i garbników, badacze znaleźli również próbki suplementów diety, które zostały zafałszowane antocyjanami z innych źródeł botanicznych.

Problemem brak kontroli analitycznej ze strony organów kontroli żywności

Prof. Andreas Hensel jest przekonany, że suplementy diety same w sobie nie są złe. Mówi, że problemem jest nieodpowiednia kontrola jakości. W przeciwieństwie do leków, które podlegają surowym, ciągłym kontrolom jakości, suplementy diety podlegają prawu żywnościowemu. Obowiązkiem producentów jest jedynie dokonywanie wyrywkowych kontroli swoich produktów. „Ścisłe kontrole analityczne ze strony organów kontroli żywności prawie nigdy nie są przeprowadzane, a jednym z powodów jest brak personelu”.

W dokumencie przedstawiającym stanowisko, w który zaangażowany jest również prof. Andreas Hansel, Niemieckie Towarzystwo Fitoterapii wzywa do podjęcia środków określających rozgraniczenie między suplementami diety a ziołowymi produktami leczniczymi – ponieważ dla konsumentów różnica często nie jest łatwa do rozpoznania. Na przykład suplementy diety są dostępne w postaci tabletek lub roztworu i, zgodnie z deklaracją, czasami zawierają te same składniki ziołowe, co niektóre leki. Dla konsumentów niejasne jest to, że w przeciwieństwie do leków jakość nie zawsze jest zapewniona w produktach botanicznych, zwłaszcza że wielu producentów reklamuje pozytywne skutki zdrowotne – które czasem nie są udowodnione. „Istnieje dyrektywa UE”, mówi Hensel, „która stwierdza, że takie oświadczenia dotyczące roślinnych suplementów diety mogą być składane tylko wtedy, gdy Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności uzna, że takie oświadczenia są naukowo udowodnione w badaniach z udziałem zdrowych ludzi. W praktyce jednak ta dyrektywa nie jest przestrzegana”.

Nie zawsze jest też jasne, że suplementy diety mają na celu zrekompensowanie niedoborów w żywieniu zdrowych ludzi. „Niekontrolowane stosowanie suplementów diety może spowodować ogromne szkody dla zdrowia osób z poważnymi chorobami” – mówi Matthias Lechtenberg. „Udokumentowano to w przypadku produktów z zielonej herbaty spożywanych przez pacjentów z rakiem”. Te wysokodawkowane produkty, zaprojektowane w celu ochrony zdrowych ludzi przed zachorowaniem na raka, mogą, w przypadku pacjentów z rakiem, wywołać zagrażającą życiu niewydolność wątroby.

Prof. A. Hensel i jego zespół skonfrontowali producentów z ich wynikami. Niektórzy, jak mówi, byli przerażeni złymi wynikami analiz i chętnie o nich rozmawiali. Niektórzy utrzymywali, że wyniki naukowców były błędne. Najczęstszą reakcją był brak odpowiedzi. „Rozmowy z producentami często nie prowadzą do niczego”, informuje Hensel. „Jednym z przykładów było powiadomienie producenta o ogromnym braku jakości – w produkcie jagodowym prawie całkowicie brakowało składników aktywnych. Reakcją producenta było zareklamowanie produktu hasłem „kup dwa, weź trzy” w celu szybkiej sprzedaży krytykowanej przez nas partii.”

Źródło: https://scitechdaily.com/many-nutritional-supplements-fail-to-deliver-what-they-promise-catastrophic-quality-deficiencies/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Suplementy diety

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.